Lekre dråper

Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Det er litt underlig, men man blir som oftest noe mer spandabel sånn inn mot jul.

DEL

Det arrangeres hyggelige selskaper med god mat og godt drikke. Man får plutselig litt tid til å pleie gode venner. De utflyttede unge håpefulle kommer oftere og oftere hjem på besøk. Personlig sørger jeg for å ha litt ekstra med godsaker i vinkjelleren, samt noen lekre sterke dråper til så vel rak- og lutefisk, som ribba og pinnekjøttet.

Forrige helg presenterte vi noen julegaver i rødt, og et par henvendelser kom med spørsmål om jeg hadde flere «på lager». Og jo da; her kommer nok et knippe lekre røde til venner og bekjente som vet å sette pris på utmerkede røde viner. I dag skal vi starte svært pent med hensyn til pris, men havner nok i øvre sjikt til slutt.

Visste du forresten at det også er «salg» på polet? Nå i november er en rekke viner blitt satt ned i pris. Blant annet fant jeg Paul Mas Estate Carignan 2008 som nå koster kun 90 små kroner og der sparer du mange tiere. En nydelig kosevin til litt småvarmt en fredag kveld. Vinen kommer fra Hérault, et departement i Languedoc-Roussillion i Sør-Frankrike. Druen er Carignan og produsenten er altså Paul Mas. Her dufter det en salig blanding av bær, uten at jeg klarte å skille ut et bestemt bær som mer dominant enn andre. Men jeg fant bær fra så vel hage som skog, og alle var søte og gode. Vinen er også myk og behagelig tvers igjennom, så her er det egentlig bare å benytte anledningen. Med ny pris:

Terningkast 6

Noen ganger har vin navn vi enkelt kan huske, andre ganger er det komplett umulig. Friezed Blondie in the forest Barbera dAsti, er jo ganske så morsomt. 2007 er nå på tilbud, og de har kuttet ganske så mye. Så for om lag 120 kroner får du en frisk innbydende og relativt fyldig vin fra Piemonte. Dessuten er den «snill», det vil si det er svært begrenset med garvestoffer. Selvsagt mest kirsebær i så vel duft som smak, men jeg fant også noen nydelige bjørnebær. Med litt eik i tillegg var dette et trivelig bekjentskap den gangen jeg testet den, og betalte 40 kroner mer enn hva du behøver!

Terningkast 5

Så rusler vi litt opp i prisklasse og tar turen til nord i Rhône-dalen. Her har jeg plukket fram en vin du gjerne kan by på som en julegave eller servere til et godt stykke mørt rødt kjøtt. La Matinière Crozes-Hermitage 2006 koster om lag 180. Det er den verdt. 100 prosent Syrah og med en liflig duft av hagebær, som moreller, kirsebær, litt bringebær også og jammen tror jeg at jeg kunne finne litt solbær også. Flott fylde og nydelig lang balansert ettersmak. Tanninene er temmet.

Terningkast 6

Så tar vi turen rett øst og havner på ny i Piemonte. Her plukker vi med oss en Nebbiolo. Den heter Ioppa Colline Novaresi Nebbiolo og er en «snill» Nebbiolo, og da mener vi snill i positiv betydning. Flott fruktig anslag og nydelig balanse hele veien. Tanninene er der, men de er balanserte. Vi dekanterte vinen og det tror jeg du også skal gjøre. Den trenger å åpne seg litt. Koster vel 170.

Terningkast 6

Et par andre julegavetips plukker vi også med oss. En vin jeg aldri kan få nok av, og som er svært prisgunstig på Gardermoen, er La Motte Cabernet Sauvignon fra Sør-Afrika. På polet, om den fortsatt er å få kjøpt, koster den om lag 240. Fantastisk fyldig vin med masse spennende dufter og smaker blant solbæra. Nydelig lang ettersmak. en vin til de store måltider.

Terningkast 6

Vi avslutter med en lite mesterverk og en flott julegave. Santa Sofia Arlèo 2003 finnes kun i magnum og koster drøyt 600 kroner. Men dette er en vin du aldri har smakt maken til. For ved siden av «Amarone-druen» Corvina har man blandet inn så vel Merlot som Cabernet Sauvignon blir det fortalt meg. Mer fyldig rødvin er det vanskelig å oppdrive. Nesten sort, masse mørke bær og sort plomme og nydelig lang etter­smak.

Klink 6

Artikkeltags