Gå til sidens hovedinnhold

Kort og godt italiensk

Artikkelen er over 12 år gammel

Jeg vet ikke hva det er, men for meg betyr ettersommeren svært ofte norditaliensk vin, gjerne en Barbera eller en Valpolicella.

Derfor har jeg i dag rett og slett tatt for meg en rekke Barbera d¿Alba-viner. Går vi noen få tiår tilbake var kvaliteten på rimelig Barbera relativt varierende. Men i dag kan du fråtse i delikat, mørk, kompleks, fruktig Barbera.

Om lag halvparten av all vin man produserer i Piemonte er Barbera, og det betyr at mange av de vinhusene som er mest kjent for sine Barolo og Barbaresco-viner av Nebbiolo, også produserer vin av Barbera. Der det forefinnes nye årganger er det disse vi har testet. I motsetning til Nebbiolo-viner, som nesten alltid er best ifølge med mat, kan Barbera-viner gjerne nytes alene.

Vi åpner ballet med en nydelig Nicolello Barbera d´Alba 2005 til kun 110 små. Som så mange andre unge Barbera-viner dufter og smaker det mest kirsebær. Dessuten finner du det vesle innslaget av lakris som jeg har stor sans for. Middels fylde og fin frukt. Nå tror jeg vel at ny årgang bør være like om hjørnet, men 05 smakte i hvert fall nydelig fortsatt. I forhold til prisen, terningkast seks.

Vårt neste valg av Barbera kommer fra San Biagio, og herfra kan du velge i mye godt på polet. Blant annet San Biagio Barolo Sorí del Rovere 2004, men den får vi ta en annen gang. Deres Barbera 05/06 er dessverre i bestillingsutvalget, men finnes i enkelte utsalg. Vinen har fått ett år på franske eikefat, noe som bare er et pluss. Her dufter jeg like gjerne plomme og solbær som kirsebær! Veldig fruktig og flott fylde. En vin du kan anvende til svært ulik type mat, alt fra pizza og pasta til lam. Terningkast seks.

Giacomo Borgogno lager fantastisk Barolo - men akk så kostbart. Regn med 400 pluss. Men nå er det altså kommet en Barbera til 130 herfra til kongeriket, og mitt enkle råd er - løp og kjøp. Borgogno har visst nok en 350 år lang historie og fortsatt kan man skaffe seg en Barolo herfra fra 1960 tallet - om du har penger nok. Men vi får nøye oss med «ferskvare». Typeriktig ung Barbera med kirsebær, urter og litt lakris/vanilje (fat). Bløtt behagelig men fyldig anslag og vinen blir bare bedre og bedre på vei gjennom munnen. Finnes i basis. Vi hadde kun litt kjeks og hvite modne oster til, men bevares. Nå gleder jeg meg enda mer til å åpne en Barolo Classico Riserva 1999 fra Borgogno jeg har liggende i kjelleren. Borgogno Barbera d´Alba får selvsagt terningkast seks.

Samme pris og for meg, like god, er Prunotto Barbera d´Alba 06/07. Også de kjent for nydelige viner av Nebbiolo. Deres Barbera d¿Alba er en frisk rødfiolett vin med masse frukt - mer plomme enn kirsebær, samt middelhavsurter og litt vanilje etter åtte-ti måneder på fat. Denne, som for flere andre Barbera-viner, ville jeg ha kjølt ned til 15-16 grader og heller latt den få en grad eller to i glasset. Nok en sekser.

Costa di Bussia Barbera d´Alba 2006 er også en nykommer i år. Nok en Barbera til 130 fra en produsent som også kan skilte med gode Nebbiolo-viner. Også her lilla/blåskjær i det røde. Igjen heller vi mer over mot plomme enn kirsebær. Bløt og behagelig, men for meg ble det nesten for mye sødme. Til et glass på terrassen er den godt egnet. Terningkast fem.

Fenocchio Barbera d´Alba Superiore har kommet i ny årgang og vi kastet oss over deres 06. Finnes i basis. 140 kroner er ingen upris. Vi har snakket varmt om tidligere årganger og denne er minst like bra. Denne gangen ble det «flertall» for kirsebær. Nydelig behagelig både duft og smak. Drikk den gjerne alene, men den står godt til så vel lam som modne oster. Terningkast seks.

Ukas anbefaling er vi ikke i tvil om etter å ha smakt ny årgang avSerègo Alighieri Possessioni Rosso (2006). En strålende Valpolicella til kun 130 fra Masi. Morsom duft med moreller og blomstereng. Et typisk blandingsprodukt hvor det finnes så vel Corvina som Molinara, Rondinella, Sangiovese og Merlot. Utmerket til kalkunbryst, det kan jeg skrive under på. Terningkast seks.