Gå til sidens hovedinnhold

Italienske velsmakende dråper

Artikkelen er over 7 år gammel

Etter et par runder med hvordan vi kan bli litt bedre til å gjenkjenne vin er vi i dag tilbake med en runde med noen nye og noen velprøvde dråper, alle fra Italia.

Aller først, polet har nettopp presentert sitt novemberslipp. I basisutvalget lanserte de om lag 90 produkter. Flest røde viner, 27 i tallet, mens 13 var hvite. Dessuten et godt utvalg av musserende (mange dyre!), samt noe madeira, port og dessertviner. Men det store antallet finner vi i bestillingsutvalget, med om lag 800 nye produkter i alle kategorier.

Vår første test er en vin med navnetrekket til kjendiskokk og vinkelner Ole Martin Alfsen. Mange har nok lagt merke til denne humørfylte kokken i det han kommenterer mat laget av kjendiser i programmet «Fire stjernes middag». Han er fagansvarlig for mat og drikke på Kulinarisk Akademi. Vinen OMA Barbera d’Alba er et nydelig stykke vin. Nydelig balanse hele veien fram. Elegant, lekker, innbydende, saftig, fruktig, nettopp slik vi liker en Barbera d’Alba. Vinen har aldri sett ei eikeflis og framstår som «klokkeren», hvor bæraromaene får lov til å råde grunnen alene. Det betyr mørke modne kirsebær og moreller sammen med litt krydder i så vel duft som smak. Meget håndterlige tanniner. Ypperlig til smaksrike pastaretter men også til fjærkre og svin. Vi nøt den til nettopp en svinefilet med tagliatelle og den satt perfekt. Testutvalg i kategori 6, så du finner den på Gjøvik. Der fant jeg også Giovanni Rosso Barbera d’Alba «Donna Margherita». OMA Barbera d’Alba er nemlig produsert hos Giovanni Rosso i Piemonte, og de to vinene var forbausende like! Så hvem du velger å ta med deg hjem blir hipp som happ, Giovanni Rosso skal har noen små kroner mer enn Ole Martin. Begge fortjener;

Terningkast seks.

Faste lesere av denne spalten har nok ikke unngått å legge merke til min interesse for Ripassoviner. Ved Ripasso-metoden lar man vanlig Valpolicella få en annen gangs gjæring sammen med restene etter Amarone-produksjon. Ved Amarone lar man som kjent druene få tørke inn noen måneder før gjæring. Det er vel egentlig dette som kalles Appassimento, som vel betyr noe slikt som inntørking. 35–40 prosent av vannet er da borte og druene får en større andel sukker og fargestoffer. Det betyr høyere alkoholprosent, sterkere farge og fyldigere kropp. Ved Ripassometoden får man så en «halv» Amarone.

Ved Appassimento-metoden benytter også mange kun en viss andel tørkede druer, og man får et sluttprodukt om lag som en Ripasso. Ved tradisjonell Amarone-produksjon lar man druene tørke etter innhøsting, mens det også er vanlig i flere regioner å la deler av druehøsten få tørke inn mens de ennå henger på vinstokkene. Jeg ser at dette, å la druer tørke på stokken, også blir omtalt som nettopp Appassimento-metoden. Her får de virkelige kjennerne avgjøre. Metoden er benyttet i flere hundre år. Dessverre er det noen produsenter som lar det være igjen for mye restsukker i «Appassimento-viner» etter min smak. Da blir nesten syltetøyaktig. Men det er også en rekke helt utmerkede viner laget på Appassimento-metoden.

Skal jeg velge med en Ripasso, ja da blir det Masi Brolo di Campofiorin 2008 som jeg fortsatt noen igjen av i kjelleren. Nå er 2009 ute, også det en strålende vin. Dernest Masi Campofiorin som er noen tiere rimeligere, knapt 150.

Begge dufter og smaker av modne mørke og røde bær. Mest mørke kirsebær og moreller, men du finner også sviske, kanskje litt lakris, lær og sjokolade etter opphold på store eikefat.

Begge fortjener terningkast seks

I ssamme prissegment finner du mange på samme kvalitetsnivå. Antiche Terre Ripasso Superiore til 170 er et meget godt valg. Rund og behagelig munnfølelse, saftig, og med lang balansert ettersmak.

Terningkast seks

Nylig testet vi en Appassimento med navn Amorino Rosso Veneto Appassimento 2012. (Morsom juleetikett) Imponerende fylde til å være en vin til 125! Fin smak av tørkede druer. Litt mye sødme etter min smak, men garantert en restsødme mange vil synes er bare flott.

Sterk femmer

Kommentarer til denne saken