Hverdagen er tilbake

Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Vel, så har vi både holdt juleselskaper og feiret inngangen til «totusenogølløv». Men om vi skal si tjue-elleve, eller totusenogelleve, strides de lærde om.

DEL

Vi får holde oss til vinterminologier, og da er det januarslippet det nå dreier seg om. Der får jeg innrømme at mine smaksprøver har vært svært beskjedne så langt, men jeg lover å komme sterkere tilbake.

Vi får starte litt pent på nyåret. Jeg innrømmer glatt at vi har hygget oss med noen ordentlig gode viner i løpet av jula og nyttårshelga, viner som ikke er vanlig «fredagsdrikke». Men som sagt; vi starter småpent med en spanjol hvor du virkelig får fylde for pengene. Det er rett og slett en utrolig fylde til en slik pris, kun nitti små. Vinen heter Mi Vino Español Origo 2009. Masse flotte mørke bær, både solbær og svarte kirsebær. Dessuten fine små finter av krydder og lakris. Denne fikser helt sikkert lam, og det altså til ni blanke mynter. Laget av Garnacha og Syrah og kommer fra et område i Spania som heter Aragon. Området finner du nordøst i landet. Det grenser til Frankrike i nord og Catalonia i øst. Vinen er i bestillingsutvalget, men enkelte utsalg har tatt den inn, noe jeg mener langt flere burde. Denne har all mulighet til å bli en skikkelig folkevin i Norge. Her liker vi fyldige røde viner med «snille» tanniner, til en rimelig penge og med lettkjennelig navn og etikett!

Sterk femmer

Samme skjebne, altså havnet i bestillingsutvalget, har en annen fyldig og innbydende spanjol. Pasas November Harvest Monastrell er navnet og koster litt mer, om lag 115. Igjen er det noen utsalg som har forstått de mulighetene man nå har med å ta inn ekstra varer man tror kan selge godt. Her er en slik. Utrolig flott fylde. Nydelig balanse tvers igjennom. Vinen er laget av ei drue jeg synes er svært spennende; Monastrell. Det gir tett fin duft av kirsebær og noe solbær. Dessuten urter du gjerne finner i områder rundt Middelhavet.

Sterk femmer

Siste vin ut i denne kategorien, altså fra bestillingsutvalget, men hvor noen utsalg har forstått poenget, blir en av mange gode viner fra Antiche Terre. Denne heter kort og godt Corvina etter druen den er laget av. Men Antiche Verre har alt, fra en lett Corvina, via Valpolicella og Ripasso til mektig Amarone. Vinen vi har tatt med i dag er altså en «enkel» Corvina. Koster det magiske tallet 99,90 og dufter kirsebær og plomme. Saftig og innbydende og med «snille» tanniner. En suveren vin til pizza, pasta og kylling.

Sterk femmer

Etter en periode hvor det vel har vært relativt mye kjøtt på bordet, smaker fisk og skalldyr ekstra godt. Skal vi i tillegg bevilge oss et lite glass med hvitt, som ikke koster skjorta, kan et lite glass Riesling passe. Hvorfor ikke forsøke et glass fra New Zealand, Ribbonwood Marlborough Riesling? Koster knapt 130 og det er absolutt akseptabelt for en god Riesling. Obs, vinen er ikke sponset av selskapet Marlborough som vi forbinder med relativt usunne produkter nei, vinen kommer rett og slett fra distriktet Marlborough. Som Rieslinger flest har den en lys gulgrønn farge. Dufter epler og sitrus, med innslag av petroleum og litt blomstereng, men langt fra så sterkt som fra mange Gewürztraminer-viner. Friskt anslag, fruktig, fin sødme ligger under, uten å bli påtrengende. Som gode Rieslinger skal, tørker litt inn mot slutten.

Sterk femmer

Ukas anbefaling blir nok en favoritt som vi hygget oss med i jula, Fenocchio Barolo Bussia Sottana Riserva 2003. Og nå snakker vi naturlig nok en helt annen pris. Men det kan jo hende du skal feire en bursdag i løpet av januar, eller kanskje du og din kjære har bryllupsdag? Da kan Fenocchio Barolo Bussia Riserva 2003 være et godt valg. Tenderer mot det rødbrune. Masse modne røde bær i duft og smak. Nydelige innslag av fat og krydder. Fantastisk balanse tvers igjennom. Koster vel 260, men finnes i de fleste utsalg.

Klink sekser

Artikkeltags