Godt fra septemberslippet

Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Vi skal fortsette vår lille rundreise med gode årgangsviner, denne gangen har vi beveget oss litt lenger nord fra Toscana, og er i Piemonte. Men vi skal avslutningsvis ta med oss noen godbiter fra septemberslippet også.

DEL

Men først altså til Piemonte. Herfra der det jo i all hovedsak viner laget av drua Nebbiolo, og helst fra et av de to mest kjente områdene Barolo og Barbaresco. Men det lages utmerket vin av så vel Dolcetto som Barbera i regionen, for ikke å forglemme Nebbiolo-viner fra regionen som ikke faller inn under Barolo og Barbaresco, som oftest klassifisert som Langhe Nebbiolo.

For et knapt år tilbake gjestet jeg Piemonte og vinhusene Fontanafredda og Borgogno. Hos sistnevnte, som ligger i den idylliske byen Barolo, møtte vi den nye sjefen (winemaker), kun 22 år gamle Andrea Farinetti. Den unge mannen ga oss en «reise» gjennom Borgognos 250 år gamle historie fra til dagens produksjon og produkter. Blant annet en vin med navn «No Name». Han ga vinen dette navnet fordi byråkratene som godkjenner all vin mente denne vinen var for atypisk til å være en Barolo. Selv mente Andrea at dette var noe av det beste de hadde laget. Nå er vinen å få i Norge, som 2009 årgang til 260 kroner. Et «røverkjøp» synes jeg da Barolo i dette sjiktet fort koster en lapp eller to mer. Flott fylde, eleganse og en stram avslutning slik en Barolo skal ha. Og ja da; jeg fant min lakris!

Terningkast seks

Borgognos Barolo finnes i mange gode årganger på Vinmonopolet, så vel 1995, 96 og 97. Du finner også 2004 årgangen. Vi testet mange av disse ved vårt besøk. Borgogno Barolo Classico Riserva 1996 får du til om lag 475 kroner. I mine notater har jeg skrevet mørke kirsebær, litt blomster og lakris! Dessuten eleganse og slank struktur. Utmerket til alt rødt kjøtt.

Men jeg har etter besøket kjøp noen 2004-årganger, mest til lagring, men en er testet. En fantastisk vin med blomster, krydder og masse røde bær i en kompleks sammenheng. Dessuten myke, behagelige tanniner, og det er det ikke alltid du finner i Nebbiolo-viner! Koster 435.

Klink sekser

En annen Barolo jeg trygt kan anbefale er Marchesi di Barolo Barolo Sarmassa 2006. Tett dyp rød og nesten intens duft og smak av mørke bær. Fortsatt noe syrerik, men med gedigent lagringspotensial. Koster 385.

Terningkast seks

Fontanafredda har også en rekke gode viner å by på, som deres Barolo 2007. Nydelige modne mørke kirsebær og små lekre innslag av tjære og tobakk. Garantert en flott vin til lagring. Men herfra tror jeg faktisk jeg velger deres Nebbiolo 2011. En av grunnene er rett og slett at du skal lete lenge for å finne en så god Nebbiolo-vin til en slik penge. Kun 140 er jo suverent. En «moderne» fruktig frisk vin, men med tydelig preg av Nebbiolo-drua. Mange små og lekre aromaer og smaker dukker opp, som fat, lakris og litt «blomstereng».

Terningkast seks

Fra Spania dukket Viña Borgia 2012 opp. Laget av Garnacha, som kan bety alt fra billig saftblanding av solbær og blåbær til komplekse viner med mørke kirsebær med innslag av pepper. Denne var innbydende, snill, og hadde fin kompleks duft og smak av kirsebær og plomme. Til kun hundre kroner blir det:

Terningkast fem

Ukas anbefaling blir faktisk nok en gang en Pinot Noir fra New Zealand. The Crossings er navnet og 2012 dukket opp nå i september. Vinen er middels fyldig, det vil si den har noe mer fylde enn mange Pinot Noir-viner fra Burgund, i hvert fall til en pris av 150. Dessuten liker jeg den saftige friske stilen med begrenset syre. En «lett å like-vin» som egner seg ypperlig til svin og hvitt kjøtt.

Sterk femmer

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken