Og slik drikke forbinder jeg med kraftig rødvin. Så selv om det sist helg ble sluppet en del nykommere hos Vinmonopolet, skal jeg i stedet plukke vilt blant varmende røde. Dessuten, det var «ølslipp» polet kom med denne gangen, og hvem trakter etter et iskaldt glass skummende drikke i disse dager!? Men et par røde nyheter skal vi likevel koste på oss.

Årsaken til det er at det dukket opp en rødvin fra et lite vindistrikt så langt sør du kan komme i Frankrike. Og jeg har et svært godt forhold til disse områdene etter noen besøk. Området Bandol forbinder jeg med to ting; leskende strålende, smakfulle roséviner en varm sommerdag i Provence, og smaksrike, urtepregede tette røde viner laget hovedsakelig av Mourvèdre. Det er et eksemplar av sistnevnte som dukket opp i polets hyller denne uka. Og du finner knapt noe annet sted i verden hvor nettopp denne druen er hoveddrue i en vin. Moulin des Costes 2006 er navnet og den er å finne i basis. Pris 150, men det er den verdt. Produsenten Domaines Bunan har også en nydelig rosévin. Som sagt, tre firedeler Mourvèdre og mindre innslag av så vel Cinsault, Grenache og Syrah. Disse innslagene tror jeg er en av årsakene til den flotte komplekse duften i denne vinen. Masse mørke bær, blåbær, bjørnebær og moreller. Men Bandol-preget, det vil si urter og litt jord finner du også. Dessuten, noe jeg er spesielt svak for i mange viner; snev av lakris. Selv om vinen kan drikkes nå er jeg sikker på at den blir enda bedre av noen år i kjelleren.

Den andre nykommeren vi testet var Casillero del Diablo Merlot Reserva 2008. Vi har tidligere omtalt så vel Cabernet Sauvignon og Syrah herfra (Concha y Toro), og gitt gode skussmål. Dessverre ble jeg ikke like fornøyd etter å ha testet deres Merlot. Manglet både friskhet og «trøkk». Så jeg vil fortsatt velge deres Cabernet.

Mens jeg sjekket nykommere plukket jeg med meg et par andre viner for test. Viner i et folkelig prissegment. Den ene har jeg aldri testet før, Monkey Puzzle Carmenère Reserve 2008. Bare navnet tilsier vel at dette just ikke er noen gedigen vin, men det er heller ingen apestrek. For chilenerne kan jo å lage vin av sin favorittdrue! Hva vi fikk for nitti små? Jo, ja en medium fyldig vin med så vel smak som duft av solbær med innslag av røde bær. Ganske så frisk og med fine kryddere i avslutningen. På grunn av den svært gunstige prisen;

Den andre jeg nappet med meg er en gammel kjenning, Penfolds Rawsons Retreat Shiraz Cabernet Sauvignon til drøye 110. Jeg har en vinvenn som hardnakket påstår at de beste Shiraz-vinene i verden lages i Australia, mens jeg i lang tid har vist til Frankrike. Men etter å ha smakt Penfolds RWT Barossa Valley Shiraz er jeg ikke sikker lengre, for det er et utrolig stykke vin. (Koster over 700!!)

Men også deres Rawsons Retreat Shiraz Cabernet Sauvignon falt i smak. Kompleks behagelig duft av bær i alle varianter. Både rødt og mørk fra så vel skog som hage kunne vi ane. Dessuten, et behagelig innslag av fat og krydder samt lakris. Vi hygget oss med den til lammesadel, og det fungerte utmerket.

Ukas anbefaling? Vel, da er jeg tilbake til Shiraz og Australia. En vin vi plukket fram i jula var Brown Brothers Patricia Shiraz 2004. Jeg mente den kunne være et godt valg nå som den kom i skolemoden alder. Og for en vin. Noen ganger er det utrolig morsomt at en vin til de grader svarer til forventningene. For du må levere mer enn tre lapper for å få med deg ei flaske hjem, om den fortsatt er å få bestilt fra polet. Nydelig rubinrød farge. Behagelig rund duft med bjørnebær, litt solbær og pepper samt vanilje. Mens du ruller den i munnen dukker det opp ytterligere krydder og selvsagt lakris og du bare hygger deg med en lang balansert ettersmak.