Gå til sidens hovedinnhold

Godt drikke i varmen

Artikkelen er over 7 år gammel

For ei pinsehelg! Noen fridager blir så mye lengre når sola vekker en tidlig på morgenen, og kveldsvarmen nekter deg å krype til køys.

Slike dager gjør det ingen ting om lakenskrekken tar overhånd. Når det gjelder leskende dråper blir det selvsagt overvekt av hvitt og rosa i glasset. Kun til grillmaten frister det med litt rødt. Så nok en gang blir det mest rosa, litt hvitt og kun ei flaske med litt rødt.

Vi starter med litt hvitt fra Italia og vinhuset Masi. Selv om de selvsagt er mest kjent for sine Ripasso- og Amarone-viner, lager de også ypperlig hvitvin. Nå er det 2013 av Masi Masianco som er i handelen, dessverre som bestilling selv om enkelte utsalg har tatt den inn. Det burde langt flere gjøre. En ypperlig «sommervin» etter min smak, nemlig knusk tørr. Likevel forfriskende og balansert. Druene Pinot Grigio (Pinot Gris) og Verduzzo komplimenterer hverandre på en ypperlig måte. Nydelig aroma hvor urter, blomster og frukter «slåss» om oppmerksomheten. Nydelig alene, men prøv den til spekemat (uten eggerøre). Koster kun 120.

Sterk femmer

Så litt rosa. Mens vi er i Italia plukker vi med oss en rose fra det meget anerkjente vinhuset Frecobaldi, som jo blant mye godt har en av mine aller største favoritter, Mormoreto, men det får bli en annen gang. «Husets» rosévin er laget av åtte deler Sangiovese og en del hver av Cabernet Sauvignon og Merlot. Vi fant mest rips, men også kirsebærene vi selv har i hagen og som har en tanke for mye syre til at de fråtser i dem. En tanke mer restsukker enn hva jeg aller helst foretrekker, men absolutt langt fra «sukkertøy». Du finner den på Gjøvik til 135.

Terningkast fem

Dagens beste rosé er imidlertid Paul Buisse Amboise Rosé. Denne kommer fra Loire-dalen og er en blend av Gamay, Cabernet Franc og Merlot. Det gir behagelig duft og smak av så vel kirsebær som litt bringebær og stikkelsbær. Koster kun 115 små, derfor;

Terningkast seks

Mange nordmenn har feriert i Spania og hygget seg med et iskaldt glass Sangria. Ikke alltid har det smakt like godt, med dårlig rødvin blandet sammen med litt tilfeldig fruktsaft og tilsatt sukker før det hele er blitt rystet godt og helt i et glass med masse isbiter.

Men forleden åpnet vi en kartong som heter nettopp Sangria, Beso del Sol. Været var strålende og kartongen hadde fått kjølt seg godt ned. Jeg er som sikker mange lesere av denne spalta har forstått, ikke spesielt glad i søtt drikke, men jeg hadde alliert meg slik at jeg hadde den nødvendige ballast ved testen. Og drikke falt absolutt i smak. Ikke klissent søtt, men frisk og innbydende. Skal du ha sommerfest så ta en slik kartong. Hell den over i en boule, tilsett friske bær/frukter samt isbiter og du har en strålende velkomstdrikk. Holder 8,5 prosent alkohol og har ni gram restsukker, altså relativt beskjeden.

Terningkast fem

Men du har vel fyrt opp i grillen i løpet av pinsehelga også, og fortsetter det slik er det nok ikke siste gangen. Har du litt «assortert» utvalg av kjøtt på glørne kan jeg anbefale Brolo di Campofiorin fra Masi. En meget tiltalende Ripasso, og med stort anvendelsesområde.

Klink sekser

Kommentarer til denne saken