Gode høstviner

Artikkelen er over 11 år gammel

For meg betyr høst kraftig rødvin. Det har sikkert mest å gjøre med årstida, det blir kaldere og da trenger man vin med «varme».

DEL

Det vil for meg si vin med krydder. I tillegg synes jeg som tidligere nevnt at polets høstslipp er av de absolutt beste, og derfor plukker vi fortsatt litt fra det slippet.

En vin det tok meg litt tid å få testet er Château Flotis 2007, Cuvée Elles. Men den som venter på noe godt venter som kjent ikke forgjeves. Og dette var et lite funn, ikke minst om man tar prisen, 92 kroner, i betraktning. Vinen er i hovedsak laget av druen negrette, som vi stort sett finner i Sørvest-Frankrike. Mitt bekjentskap til den druen er noen ypperlige roséviner jeg har mesket meg med nettopp i Sør-Frankrike, samt en vin jeg har benyttet fra polets bestillingsliste Chateau Bouissel. Men Château Flotis er altså nesten 40 kroner rimeligere og minst like god synes jeg. At det er blandet inn 10 prosent Cabernet Sauvignon og Syrah tilfører bare litt ekstra. Fargen er mørk rød med litt blått i, altså en typisk «høstvinfarge». Dufter og smaker både kirsebær, bringebær og plommer, synes jeg. I tillegg det flotte innslaget av krydder i ettersmaken som jeg er svært svak for. Ettersmaken er forresten svært interessant, med så vel lakris, urter og krydder. Her er høstens beste viltvin til under 100. Terningkast: 6

Vi har også nylig testet portugiseren Altano 2006 fra distriktet Douro, som jo har svært mye godt å by på. For meg et nytt bekjentskap, men det blir ikke vårt siste møte. Igjen en kompleks vin til 100 kroner. Den er laget av 70 prosent Tempranillo, eller Tinta Roriz som den heter i Portugal, samt 30 prosent Touriga Franca, som jo er mest kjent for å være en ypperlig portvinsdrue. Sistnevnte er kjent for sin kraftige aroma og her sammen med Tinta Roriz er det blitt en velbalansert og fyldig vin med en behagelig og lang ettersmak. Fin duft av mørke bær, mest plommer. Igjen det flotte snevet av krydder og lakris. Dessuten balansert eikepreg. Denne tror jeg kan fungere så vel til lam som vilt. Terningkast: 6

Endelig fikk jeg tid til å bestille et par flasker av Torrevento Vigna Pedale. Ingen som leser denne spalten jevnlig har unngått å lese om min interesse for viner fra Puglia. Dette er en vin som koster noen kroner over de mest solgte fra området. Du må ut med 135, men det er den absolutt verdt. Druen «den svarte druen fra Troia», Nero di Troia, er en interessant liten sak. Dufter solbær og blåbær, kanskje også bjørnebær. Det vil si masse duft. Det samme kan man si om smaken. Saftig og deilig rett og slett. Kanskje best til en smaksrik entrecôte, men jeg tror den fikser storvilt også.

Ukas anbefaling blir Brolio Chianti Classico, som nettopp har kommet med sin 06-årgang. For et par uker siden var jeg i Moskva og nettopp denne vinen, i 04- årgang, hygget jeg meg med ved et bedre måltid under besøket. Nå har jeg testet 06 og igjen en storartet vin fra Barone Ricasoli. Ok, du må ut med 150, men du får en nydelig, elegant, tett, dyp, konsentrert vin av i all hovedsak Sangiovese. Jeg vet den går godt til en elgfilet eller annen vilt som ikke har for markert smak. Dessuten er den flott til godt krydret kalkunfilet. Terningkast: 6

Ukas andre anbefaling blir en dessertvin. En anvendelig dessertvin er Rubioso fra Veneto i Italia. Druen er Raboso som jeg knapt kjenner til. Men her er det blitt en passe søt rød dessertvin som jeg tror kan gå til så vel søte bær som sjokoladekake og pannacotta! Dufter og smaker mest bjørnebær og plommer. Koster om lag 200 for en halv liter.

Artikkeltags