Gå til sidens hovedinnhold

Gode dråper i sommer

Artikkelen er over 7 år gammel

I løpet av en langt og flott sommer som lange i perioder er avviklet med saltvann i gangavstand, har det selvsagt vært en overvekt av hvitt og rosa drikke.

Det er ikke alltid man husker på å notere noen stikkord på viner man han hygget seg med til et godt måltid, men her kommer et lite knippe.

Forleden tok jeg opp et par hvite fra kjelleren, mer eller mindre på måfå. En av dem var Fontanafredda Nivèo Langhe Bianco, som jeg vel ikke har smak siden jeg for noen år tilbake gjestet nettopp Fontanafredda som holder hus nær Firenze i Piemonte. I polets lister ser jeg nå at den dessverre kun er å finne i bestillingsutvalget, men som jeg har skrevet en rekke ganger tidligere, det er en smal sak å bestille herfra.

Vel, Fontanafreddas hvite er en ganske så interessant vin. Det er en blend med mest Sauvignon Blanc og Viognier, men du finner også ti prosent av både Riesling og Manzoni Bianco. Det betyr balansert kompleks duft og smak av sitrus og tropiske frukter. Koster om lag 160 så da bør den også være et lite hakk over «standardviner».

Terningkast fem

Drua Chardonnay dyrkes nær sagt i hele verden, og du finner god vin fra flere verdensdeler enn Europa. Likevel er det for mange noe spesielt med Burgund og Chardonnay. Til ei svært god fiskesuppe på Bohuslänkysten i sommer bestilte jeg et glass Bouchard Borgogne Réserve. Nå er det nå en gang slik at omgivelsene, selskapet du er en del av, været (!) og humøret virker inn på bedømmelsen av vinen. Men når alt dette var perfekt og servitøren var raus med å skjenke i glasset en godt avkjølt hvitvin, ja da husker man gleden av nettopp dette glasset. Produsent Bouchard Aîné & Fils har vel holdt hus i den vakre byen Beaune i nærmere 300 år. Denne vinen var akkurat slik jeg håpet til en kremet suppe. Selvsagt tørr, litt fedme, avmålt «smør», frisk og med en nydelig lang ettersmak med flintpreg. Det mest spesielle med denne er at den ikke koster mer enn 160 små. Et røverkjøp!

Terningkast seks

Jeg må innrømme at jeg har hatt et noe anstrengt forhold til så vel «kjendisviner» som andre mer eller mindre vellykkede «sprell» for å lokke kunder. Men etter hvert har jeg måttet se at enkelte «kjendisviner» faktisk er gode viner. Frontmann i metall-bandet Satyricon, Sigurd Wongraven, leverer gode produkter i sitt samarbeid med Roagna. Hellstrøms røde er en flott vin. Christer Berens kommer i en annen kategori, han er en meget dyktig fagmann.

Men denne skepsisen har også ført til at svært sprelske etiketter, som ikke sier noe om hva jeg finner inne i flaska, også har gjort at jeg har valgt andre varer. Men forleden tok jeg «mot» til meg og nappet med et par flasker av «Streken». Du vet, denne tegnestreken som dukket opp på skjermen og fant på det underligste. Vinen er laget av blant annet den svært interessante drua Cesanese, samt Sangiovese og Merlot. Det gir en imponerende fyldig smak og rund stil. Den er saftig og «lettdrikkelig» med beskjeden mengde garvestoffer. Duft og smak av så vel kirsebær som skogsbær. Godt priset til 140 og det bety;

Sterk femmer

Kommentarer til denne saken