Gå til sidens hovedinnhold

Gode dråper i høstmørket

Artikkelen er over 8 år gammel

I motsetning til i Sverige har norske polutsalg gruppert vin etter opprinnelsesland. Jeg foretrekker dette framfor den svenske varianten der vinland og druer er satt «hulter til bulter» rangsjert etter prisgrupper!

Jeg tror at den svenske varianter leder mange kunder til reoler hvor prisen er lav, framfor at de ledes til vinland. Vel, nok om det. Vi tar i hvert fall turen til Frankrike og et område jeg aldri blir trøtt av å utforske, Rhonedalen. Jeg har tidligere omtalt flere av mine favoritthus i dalen som Guigal, Graillot, Brunel, Chapoutier, Vidal-Fleury, og Jaboulet, men i dag er det for meg et helt nytt bekjentskap, Baron d’Escalin. Vinen er laget av tre deler Syrah og en del Grenace, som er relativt vanlig i dette området. Vinen er økologisk, lagret på tank et år før tapning. Det betyr at her er det drua og kvaliteten på produksjonsprosessen som ene og alene avgjør kvaliteten. En litt imponerende kvalitet synes nå jeg. Prisen tatt i betraktning, drøyt 130, så får du mye vin for penga. Mørke bær, som plomme og litt skogsbær, men også innslag av franske urter. Vi tok den fram til ei lammegryte med rødvinssaus og der treff den godt. Vi brukte også Rhone-vin i sausen. Nå er du sikkert lei av å lese at jeg har sans for litt lakris i avslutningen av en vin, men det fant jeg her. Kanskje en tanke for mye sødme under veis for enkelte, men jeg likte smaksbildet godt. En vin jeg garantert vil handle inn oftere. Den finnes i utsalget i Gran.

Sterk femmer.

Vi tok oss tid til å sammenlgne to viner fra samme området, laget på samme drue, og med samme pris. Kunne vi kjenne forskjell? Den første flaska vi testet var Collinato Montepulciano d’Abruzzo 2012 som du finner i kategori 6, det vil si her på Gjøvik. Deler av vinen har fått et halv år på store eiekliggere. Det betyr at det er begrenset mengde vin som har hatt kontakt med eika, derfor er innslaget av eikelagring beskjedent, noe jeg i mange sammenhenger foretrekker. Drua er som navnet sier, 100 prosent Montepulciano. Fargen er dyp rødblå og om man bare ser på vinen kan man forledes til å tro at den har større fylde enn hva den faktisk har, middels. Det er en «snill», folkelig vin med en tanke for mye sødme etter min smak. Men for svært mange tror jeg det er en helt grei vin til for eksempel en svinefilet.

Terningkast fem

Den andre vinen vi testet var Etike Ti Amo Montepulciano d´Abruzzo 2012. Egentlig bestilling, men ser at enkelte utsalg har tatt den inn. Kanskje på grunn av den meget originale etiketten? Denne koster noen få kroner mer, omlag 140. Her har ikke vinen vært i nærheten av noe eik. Dermed er det en «ren» druesmak og aroma med mørke skogsbær i skjønn forening. Nok en gang synes jeg vel at det er en tanke for mye sødme, da både denne over Collinato har tett på fem gram restsukker per liter. Men som sagt, det er min smak, mens jeg er overbevist om at også dette er en vin for de mange til mange ulike settinger. Den fikser lam, svin og kylling på en god måte.

Sterk femmer

Vi plukker også med oss ei tilfeldig valgt flaske vin fra Puglia funnet på et lokalt utsalg. Den finnes over alt. Giordano Primitivo di Manduria er navnet, og jeg har noen få notater av den som 2008. 100 prosent Primitivo, eller Zinfandel som amerikanerne kaller drua. Dette er langt fra noe søtladent fra California. I stedet er det en vin nærmest uten restsukker, passe med garvestoff, litt over middels fylde og med en kompleks duft og smak av mest mørke bær - fra både skog og hage. Denne likte jeg, og det var ikke bare fordi jeg fant lakris! Koster 150 så den er dyr nok. Derfor;

Terningkast fem

Ukas anbefaling blir siste fra Katharina Mowinkel, Cuvée K Rouge 2011. Denne «bergensjenta» fikk mye god omtale allerede med sine første viner. Jeg synes hun er langt bedre nå enn for fem år tilbake. Først og fremst synes jeg hennes viner nå har bedre balanse og er mindre aggressive. Cuvée K Rouge er økologisk dyrket og har aldri sett et eikefat. Vinen er 90 prosent Merlot, 10 prosent Cabernet. Godt priset til litt under 140. Absolutt et godt kjøp. For første gang får hun av meg:

Terningkast seks.

Kommentarer til denne saken