Godbiter til jul

Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Tre uker igjen. Da er det virkelig på tide å legge siste hånd på planleggingen.

DEL

Jeg vet hva jeg skal servere så vel til selskapet julekvelden som 2. dag, så nå er det bare å få plukket ut det riktige å fylle i glassene. Og skulle jeg mangle et eller annet i kjelleren, får jeg ta en tur på polet mens utvalget fortsatt er godt. Eller jeg benytter muligheten til å bestille noen godbiter. De vil fortsatt være i hus i god tid. Denne runden med edle dråper blir godbiter fra Italia.

Forleden var jeg så heldig å få testet to viner fra Luca Roagna og hans samarbeid med black metal-musiker Sigurd Wongraven. Nå er black metal-musikk svært langt fra min favorittmusikk, men jeg leste nylig en artikkel om frontfiguren i bandet Satyricon og hans spesielle interesse for vin. Derfor var det litt spesielt å smake to viner som nylig dukket opp her til lands, med hans navn på etiketten.

De to, Alleanza Nero Di Wongraven Langhe Rosso 2009 og Unione Nero Di Wongraven Barolo 2006, er begge erketypiske Piemonte-viner. Alleanza Nero Di Wongraven Langhe Rosso 2009 koster om lag 150. Her får du et fantastisk kjøp ved å skaffe deg BiB-en. Kun 380 er nærmest et røverkjøp, og det er samme vin som på flaska. Den har kun fått en liten ekstra filtering. Vinen er satt sammen av 65 prosent Barbera og 35 prosent Dolcetto. Den tappes uten filtrering så det kan være lurt å dekantere vinen. Den trenger også litt ekstra luft for å åpne seg. Vinen har middels fylde, er elegant, beskjedent med tanniner langt fra uten å bli pregløs. Klar fin rubinrød farge, dufter mest kirsebær, men jeg finner også innslag av andre bær fra hage og skog. Nydelig til hvitt kjøtt og selvsagt italiensk mat som pasta, men også flott helt alene.

Sterk femmer

Wongraven Unione Barolo 2006 er helt konge. Jeg har tidligere skrevet hvor begeistret jeg er for god Barolo. Luca Roagnas Unione Nero Di Wongraven Barolo 2006 tror jeg kan bli en eksellent vin. Den er allerede strålende, etter å ha fått lov til å åpne seg litt før vi smaker. Men om 23 år ja, gjerne fem tror jeg dette vil være en toppvin. Den koster ja da, men det gjør alltid gode Barolo-viner. så 330 er akseptabelt. Men vinen har jo en litt spesiell historie også, og det kan alltids være et pluss. Det er godt mulig nettopp denne blir en «kultvin». Selv om den er i bestilling vet jeg om flere utsalgssteder som allerede har hentet den inn. Selvsagt 100 prosent Nebbiolo og vinmarken den kommer fra skal være av de aller beste i Barolo.

Hvorfor Barolo er så spesiell? Tja, ikke helt enkelt å svare på. Det finnes langt fyldigere viner. Det finnes viner med minst like spennende dufter og smaker. Det finnes viner med mer garvesyre. Men en god Barolo er tvers igjennom elegant og balansert. Det er akkurat passe mye av alt. Denne vinen er laget på tradisjonelt vis, og det betyr at vinen nok varierer mer fra år til år enn der hvor man benytter moderne teknologi i prosessen fra høsting til tapping på flaske. Men for 06 har den unge Luca Roagna gjort et utmerket stykke arbeid. Frisk, elegant, dufter og smaker kirsebær med nydelige innslag av urter. Lang nydelig ettersmak.

Terningkast seks

Jeg blir aldri lei gode Ripasso-viner. Monterè Valpolicella Classico Superiore Ripasso har vært i min vinkjeller for et par-tre år siden, ifølge noen sparsommelige notater. Nå har jeg testet 2008, og jeg er sikker på at denne er bedre enn min forrige utgave jeg smakte. Her fant jeg det jeg jakter på med ripassoviner. Stor fylde, kirsebær og tørkede frukter, samt krydder og litt vanilje. Det finnes rimeligere gode Ripasso-viner å få kjøpt, men med sine 180 kroner legger denne seg midt i løypa.

Sterk femmer

Ukas anbefaling? En liten godbit til juletorsken. For jeg samstemmer med dem som synes det er ypperlig med en lett, fruktig rødvin til torsk. Akkurat som jeg ofte nyter det samme til rød fisk med stekeskorpe. Briccotondo Barbera 2008 fra det kjente huset Fontanafredda er en slik frisk lettdrikkelig rødvin til bare noen småkroner over 100.

Sterk femmer

Artikkeltags