Godbiter før påske

Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Det er ennå mulig å få ditt lokale pol til å bestille opp noen ekstra godbiter til påsken.

DEL

I dag plukker vi litt vilkårlig fra egen portefølje etter å ha tilbrakt en liten time i egen vinkjeller. I tillegg har vi rukket å teste ytterligere noen kartonger, så vel hvite som røde. Dessuten, litt rosa drikke kan vi også by på.

Aller først litt hvitt. For en tid tilbake testet jeg en Sancerre fra Paul Buisse. Nylig dukket den opp som BiB, og det ble en ny test med både flaskevarianten og kartongen. Kunne jeg kjenne noen forskjell? Nja, kanskje, men jeg skal ikke påta meg å karakterisere den lille forskjellen jeg kunne ane. Selvsagt laget av Sauvignon Blanc, ei drue jeg alltid har hatt et litt ambivalent forhold til. Noen ganger synes jeg faktisk vinene har litt lite karakter til å forsvare prisen. Selv New Zealands storhet Cloudy Bay synes jeg er vel høyt priset med sine om lag 220. Men Sancerre er noe av det beste jeg vet, når de slår til. Og vinen fra Buisse var behagelig rett og slett. Dufter selvsagt mest stikkelsbær, men jeg fant også frisk sitrus og litt urter. Bløt og behagelig, og hadde fin syre. Selvsagt tørr, noe annet liker jeg rett og slett ikke når vi snakker hvitt og rosa drikke. Sancerre er jo et ypperlig følge til skalldyr, men denne er også utmerket helt alene. Både flaske og Bib får;

Sterk femmer.

Så til dykket i vinkjelleren og «hjemmealenetest». For noen uker siden omtalte jeg «kongen» fra Banfi, deres Brunello di Montalcino. Den koster 350, så i dag trekker vi fra om lag 150 kroner og finner Banfi Rosso di Montalcino. Nå har jeg nettopp fått inn 2009 mens det fortsatt befinner seg et par-tre eksemplarer av 07 i kjelleren. Dette er en vin jeg i hvert fall de ti siste åra har hygget meg med til tider. De tåler alltid fem-seks år i en kjeller. Som kjent laget av Brunello (Sangiovese), og først og fremst elegant hele veien. Bløt, rund, middels fylde pluss, kirsebær med innslag av andre mørke bær og litt «skog og fat». Nydelig til rødt kjøtt. Men med nesten to lapper havner terningen på;

Sterk femmer.

Som sagt, vi har rukket å teste ytterligere noen BiB-viner nå i forkant av påsken. Fra Piemonte kommer Luca Roagnas Barbera. Kartongen koster 380 og det er en god pris for denne vinen. En typeriktig Barbera hvor den tette dype rødfargen kan narre en til å tro at den er enda fyldigere enn hva den er. Den er middel fyldig, har flott duft av velmodne svarte kirsebær, moreller, og godt modne søte plommer. Myk og behagelig hele veien, en riktig kosevin som selvsagt er god til det italienske kjøkken.

Terningkast fem.

Men enda bedre syntes jeg faktisk Brunel Soul of Syrah var. André Brunel har viner i alle spektre og er blant produsentene i Rhône-dalen jeg ofte velger. Hans Cuvée Sommelongue til 150 små er nesten et funn! Men her var det altså en BiB med 100 prosent Syrah. Nesten sort i farge, masse deilig duft av mørke skogsbær, fin fylde hele veien og liflige kryddere som dukker fram. Takler fint påskelammet.

Terningkast seks.

Avslutningsvis plukker vi med oss noen viner du «bare må smake». Jeg har tidligere sagt det om Ch. Musar fra Libanon. Nå sier jeg det sammen om «lillebroren» Musar Jeune. Nå er den priset til kun 140 og det er et kupp. Vinen fra Bekaa-dalen i Libanon er en blend av tre deler Cinsault, en del Syrah og en del Cabernet Sauvignon. Det gir en herlig duft av masse mørke skogsbær, men jeg kan også ane søte kirsebær og litt solbær. Dessuten spennende innslag av «varme» kryddertoner. 2008 som nå er lagt ut kommer garantert til å bli en stor hit. Den vil være suveren til vårens grillmåltider, men den er nydelig helt alene også. Er garantert like god om fem år, så her er det bare å lagre opp.

Klink sekser.

Men så lenge det er vårlig så avslutter vi også denne runden med en rosé. Vi startet jo opp i dag med en vin fra Banfi, så da kan vi jo like gjerne avslutte med det samme. Centine Rosé 2009 er en bland av Sangiovese, Cabernet Sauvignon og Merlot. Er tørr og frisk og dufter mer røde skogsbær enn hagebær. Fin «kropp» hele veien.

Terningkast fem.

Artikkeltags