Gå til sidens hovedinnhold

Godbiter før jul

Artikkelen er over 12 år gammel

Jeg har det slik at jeg foran de store høytider alltid sikrer meg noen godbiter. For det blir ikke jul uten at vinkjelleren har noe ekstra å by på.

Jo da, pinnekjøtt, ribbe og lutefisk hører også med og da serverer vi jo akevitt og øl, men vi kommer også til å hygge oss med andre godsaker fra havet, samt lam og hvitt kjøtt, og det med et godt glass vin til. Derfor vil vinspalta i dag fråtse i noen ekstra godbiter.

Vi ruller i gang med litt hvitt og en vin du nå får på billigsalg. For vi må nok forvente en viss prisøkning på viner etter nyttår. Litt økt alkoholavgift, svak norsk krone og økte fraktkostnader blir antydet. På den annen side kan det jo hende at enkelte vinprodusenter effektiviserer driften, i den harde konkurransen som er på markedet, og dermed leverer samme kvalitet til en noe lavere pris. Men en vin som nå er satt ned, og som jeg mener absolutt er noe du bør smake, er Lusco Albariño 2005. Dessverre i bestillingsutvalget. Men prisen er satt ned fra 195 til 155. Nå er det flere importører som foretar en viss ryddejobb før nyåret så du har anledning til virkelig å gjøre et kupp. Vår vin kommer fra distriktet Rias Baixas nord vest i Spania. Her er druen Albariño helt dominerende til produksjon av hvite viner. Lusco Albariño er en typeriktig Albariño med nydelig aroma fra ulike frukter samt mineraler. Men det mest imponerende er fylden og fruktigheten. Fin snert, men likevel elegant. Vi nøt den til en fyldig fransk fiskesuppe og den satt som et skudd. Med den reduserte prisen ble det enkelt å trille terning. Terningkast seks.

Men jeg kom over en annen Albariño forleden. For meg et nytt bekjentskap og innkjøpt på rein impuls. Den var svært prisgunstig, bare noen få kroner over 100. Navnet var Rei Brigo Albariño 2007, selvsagt fra Rias Baixas. Igjen imponerende fyldig og med en flott fedme tvers igjennom. Slett ikke ulik Lusco og vi ble meget positivt overrasket over denne som du altså finner i basis.

Siste hvite i denne omgang blir en lekker liten sak fra Languedoc. Jeg har testet så vel Bib-vinen, som finnes i basis og i smart toliter, og flaskevarianten. Laget av Chardonnay og Viognier, en blanding vi har smakt før, og som tiltaler oss. For en Chardonnay kan være alt fra ingenting annet enn leskende, til full av nydelige epler, sitroner, tropiske frukter, nøtter og honning. Viognier kan nesten sammenliknes med en hage i Syden i blomstringstida. Her dufter det eng med innslag av sitrus og tropiske frukter. En hundrelapp for flaska og 230 for to liter er fornuftig. Terningkast seks.

Men vi må ha litt rødt også. Også her kan du finne godsaker med nedsatt pris. Vi har tatt turen over dammen og funnet El Peral Malbec fra Tupungato i Mendoza i Argentina. Visst nok ligger vinmarkene hele 1100 meter over havet. Grunnen til at vi har tatt med denne i godbiter før jul er nettopp det vi skrev i innledningen. Vi kommer også til å servere lam i jula. Til det er dette et meget godt valg, til kun 110. Jeg er spesielt glad i at man ikke dynger på med for mye eik. Det synes jeg av og til dreper de mer naturlige aromaene fra druen. Her er eika skjønnsomt brukt og vi får en saftig, balanser, ja rett og slett elegant vin, med nydelige bjørnebær og plommer. Middels pluss i fylde, og nok en gang, nydelig snev av lakris i en lang god ettersmak. Terningkast seks.

Som enkelte av våre lesere sikkert har forstått trives jeg svært godt med ripassoviner. Disse «halvveis amaronevinene» har ofte det lille islettet av tørkede frukter og lakris jeg er så svak for. I basis har du et godt og rimelig alternativ i Torre del Falasco Valpolicella Ripasso. La gå, ingen ekstrem vin, men en vin jeg tror svært mange vil kunne hygge seg med. Middels pluss i fylde, kompleks fin duft av mest røde bær, men også moreller og mørke plommer. Dessuten den har altså dette lille snev av rosin mange av oss er så svak for. Dessuten, 120 for en god Ripasso! Terningkast fem.

Ukas anbefaling blir en gammel traver. Jean Berteaus Côtes du Rhône. Nå som 06, og du finner den i hvert fall i enkelte utsalg. Det er ikke så ofte du finner en så balansert Côtes du Rhône-vin til om lag 110. Fikser alle biffer i jula, samt et fat med modne hvite oster. Terningkast seks.