Friskt og lekkert

Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Etter å ha testet et «batteri» av rosa drikke har turen nå kommet til litt hvitt. Men som tidligere lovet; vi plukker med oss et par viner til grillkosen også.

DEL

Først tar vi for oss et par østerrikere. Jeg må si jeg har fått mer og mer sansen for hvite viner fra dette alpelandet. Ikke minst deres «egen» drue, Grüner Veltliner, finner jeg interessant. Spesielt der hvor man har gjæret de hvite vinene på ståltaker for deretter å tappe den på flaska uten at vinen har vært i nærheten av eik, er spennende og karakteristiske.

Mantlerhof Grüner Veltliner er en slik. Den dukket opp nå i mai og til 125 kroner er dette etter mitt syn (og smak) et funn. Grüner Veltliner brukes til alt, fra de enkle bordviner, til viner med godt lagringspotensial. De beste vinene finner vi i Niederösterreich og distriktene Kamptal, Wachau og Kremstal. Fra sistnevnte kommer Mantlerhof Grüner Veltliner. Flott balanse mellom sødme og syre. Selvsagt en tørr vin, men med masse friske toner. Dufter og smaker friske gule og grønne epler samt sitrus. Men vi finner også små innslag av honning, fersken og pepper. Denne tror jeg fint kan godgjøre seg i tre-fire år.

Terningkast seks

Vi var også så heldig at vi fikk teste en Donabaum Achleiten Riesling Smaragd 2006. Denne kan sikkert tåle enda tre-fire år i forhold til vinen fra Mantlerhof. Men den er nydelig nå også. Har mer fylde enn førstnevnte. Mest grønne epler som andre Rieslinger, i tillegg finner vi liflig sitrus og krydder. Dessuten en nydelig lang ettersmak. Men dette er en vin som koster 250 kroner, så da konkurrerer den med en rekke strålende Rieslinger fra så vel Frankrike (Alsace) som flere tyske. På grunn av prisen havner vi på:

Terningkast fem

Vi fortsetter sørover i Frankrike og plukker med oss en kjær venn. J. Moreau Chablis 2009/2010 er en vin vi til stadighet kommer tilbake til. Finnes i nær sagt ethvert utsalg. Koster drøyt 170, men så er det jo en Chablis vi snakker om. Og vi har smakt mange langt dyrere Chablis-viner vi ikke har funnet et strå bedre enn denne. Stikkordet er eleganse. Nydelig avmålt liflig duft av grønne epler og sitrusfrukter. Godt balansert mineralpreg. Akkurat passe fyldig og for meg en av de oftest valgte til skalldyr. Men bevares, den er utmerket til det aller meste man kan plukke opp av havet og tilberede.

Terningkast seks

Så litt grillvin. Og som jeg har skrevet noen ganger tidligere. til rustikk grillmat behøver du ikke plukke fram de mest elegante vinene du har i kjelleren. Nei, finn heller viner med litt «trøkk», uten at de behøver å være så fyldig som en Amarone. Jeg velger ganske så ofte en Ripasso, eller på en hverdagskveld en vin fra sør i Italia. Druer som Primitivo og Negroamaro gir ofte gode viner til denne type mat. Her finner du ofte godt med krydder.

Vi skal i dag anbefale to viner noe høyere på prisskalaen. to viner, som etter min smak, er helt fantastiske til et noe forseggjort grillmåltid. Kanskje til et lammelår, eller en filet av hjort eller rein. Den første er for meg en nykommer, som vi nettopp testet til grillmat, La Spinetta Langhe Nebbiolo heter vinen og som du ser helt og holdent laget av Nebbiolo. Drua vi kjenner fra fantastiske Barolo- og Barbaresco-viner. La Spinetta dufter slik den skal, av kirsebær, plommer og litt mint og lakris. Nydelig balansert ettersmak.

Terningkast seks

De andre vi tar med oss er to fra La Motte, en Cabernet Sauvignon og en Shiraz. Disse sørafrikanerne er «bomber» av en fantastisk vin. De leverer også en Shiraz til polet som er like god og kanskje enda fyldigere. Begge sitter som et skudd til de store grillmåltider og koster 240-250 kroner. Cabernet Sauvignon har foruten solbær liflig karamell og sjokolade samt fine urter. Begge fortjener:

Terningkast seks

Artikkeltags