Gå til sidens hovedinnhold

Fortsatt tid for god rosévin

Artikkelen er over 7 år gammel

Vinkonsumet i Norge er svært sesongbetont. I tiår har det vært hvitt fra mai til ut i august, og rødt resten av året.

Heldigvis har nordmenn fått øynene opp for god rosévin. Så derfor konkurrerer rosa og hvitt drikke fra midt i mai til disse dager. Men jeg mener det absolutt bør nytes et glass rosé hele året, men da til den rette maten. Enkelt sagt, rosa mat kan få følge av rosa drikke. Men da må du ikke velge rosa drikke med altfor mye restsukker, eller tilsatt sukker. Så selv om vi er midt i august skal du få med deg noen roséviner du kan legge deg på minne. Jeg har forsøkt å velge viner som er laget av forskjellige druer. Dessuten, jeg har kun plukket fra rosévin på øverste hylle! For meg betyr det lite restsukker og fin syrlig avslutning.

Vi starter i mitt favorittområde, Bandol i Provence. Dette ligger noen få mil øst for Marseille langs kysten. Chateau Barthès Bandol Rosé er laget av fire deler Mourvèdre og en del Grenache. Du finner den i de fleste utsalg. Prisen er drøye 150, noe som er en grei pris for en rosé fra Bandol. Den er typeriktig med svært lite restsukker, 0,7 gram per liter. Fargen er lys lakserosa. Duften er en liflig sammensatt duft av røde bær fra både hage og skog samt litt urter. Ypperlig til en salat med hvitt kjøtt, klar suppe (løksuppe) og selvsagt fisk og skalldyr.

Terningkast seks

Vår neste rosé kommer fra regionen Côtes de Gascogne, altså et stykke lenger vest enn Bandol. Navnet er Alain Brumont Rosé og koster om lag 140. Dessverre er det relativt få utsalg som har tatt inn denne. Vinen er en blend av Tannat, Merlot og Syrah om lag i like store andeler. Fargen er ikke ulik Chateau Barthès. En tanke mer restsødme, 2,3 gram per liter gir også en tanke mer sødme i duften. Men absolutt ikke påtrengende. Vinen er frisk og her fant jeg noe jeg har stor sans for, små innslag av villjordbær blant kirsebær og rips. Kanskje også streif av bringebær. I det hele tatt en kompleks og innbydende duft og smak samt en lang ettersmak.

Terningkast seks

Vi reiser enda litt lenger vest, til Bordeaux-området. Herfra dukket det opp en for meg nykommer, Chateau Rauzan Despagne Reserve Rosé. Svært rimelig med sine 107 og lett gjenkjennelig da den er tappet på miljøvennlig plastflaske (PET). Jeg tror det vil bli mer og mer vanlig i åra framover, i hvert fall for enklere viner som ikke skal lagres. I utgangspunktet var jeg (selvfølgelig!) skeptisk til vin på plast, akkurat slik jeg i sin tid var skeptisk til vin på kartong, men jeg ble veldig positivt overrasket over innholdet. Dette er en vin du finner i ethvert utsalg. Vinen er laget av Cabernet Sauvignon med et lite innslag av Merlot, typiske druer for dette området. Vinen har fått gjære litt lengre med skall enn de før omtalte og får derfor en dyp, middels sterk rosafarge.

Vinen har flott balanse. Saftig og innbydende anslag. Fine røde bær (jordbær) i skjønn forening med litt sitrus. «Tørrer» mot slutten slik en god rosé skal. Nydelig terrassevin. På grunn av prisen;

Terningkast seks

Sist ut er en rosé fra Loiredalen med navn Sancerre Rosé Les Champs Plots. Drua er ene og alene Pinot Noir. Fortsatt er det røde bær som dominerer i duft og smak – sammen med litt syrlighet fra epler. Du finner den i alle utsalg til knapt 140. Beskjedent med restsukker betyr flott spicy finish.

Sterk femmer

Kommentarer til denne saken