Fortsatt sommervarme?

Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

For de fleste av oss er vel det meste av ferien avviklet, selv om noen av oss nok har spart noen dager slik av vi også kan ta en pust i bakken før jul og nyttår blir kastet på oss.

DEL

For dem som har brukt det meste av sommeren i Norden har vel knapt opplevd maken på en mannsalder.

Etter at så vel Italia som Frankrike ble besøkt i våres trasket vi nedover Bohuslän-kysten i juli og opplevde sol fra skyfri himmel nesten hver eneste dag. Da ble det masse god mat hentet opp fra sjøen, med dertil hørende drikke. Et par av de avkjølende dråpene skal vi ta med oss i dagens spalte. Dessuten skal vi ta med oss noen, for oss, nye viner fra tidligere i sommer, som vi ikke rakk å få med oss før ferien, samt et knippe «gode venner» i nye årganger.

Fontanafredda Briccotondo Barberakom som 2012 i sommer. En leskende vin vi har anvendt ved mange anledninger. Koster kun 125 og er ypperlig blant annet til grillmat, men sist jeg serverte den hadde vi helstekt et lammelår. Små nydelige toner av så vel sjokolade som fat blant mørke bær fra så vel skog som hage. God konsentrasjon og god balanse.

Sterk femmer

En Riesling fra familien Trimbach har vært blant mine favoritter i mange år. Årgang 2011 er suveren. Akkurat slik jeg ønsker, tørr, slank og crispy, flotte mineraler og frisk hele veien. For 150 små er dette bare topp.

Terningkast seks

Vi plukker også med oss en annen rimelig, men svært god vin, nemlig La Motte fra Christer Berens. Koster kun en hundrings og i et slikt prissegment noe av det beste man kan finne. Chardonnay, Sauvignon Blanc og Grenache i skjønn forening. Epler, sitrus og urter.

Sterk femmer

En annen vin basert på Sauvignon Blanc dukket opp i våres. Literature Wine Sauvignon Blanc kommer fra Sør-Afrika og finnes i både rød og hvit utgave. Vi likte best den hvite, Gode dufter hvor vi selvsagt fant stikkelsbær, men vi fant også grønne pærer. For min egen del, vel mye sødme med over 7 gram restsukker per liter, men andre trives helt sikkert med det. Sterk firer

Da vi første gang smakte L. Miquel Sans Soucis Syrah 2011 fra Languedoc-Roussillon, en gang på forsommeren, noterte vi oss følgende; Masse god vin til veldig god pris (105. Årsaken kan nok være at jeg trives godt med en Syrah, så da jeg var på jakt etter en rimelig «onsdagsvin» på ferie langs Bohuslän-kysten, ja så plukket jeg nettopp denne. Fin miks av mørke og røde bær, ungdommelig og ukomplisert på en tiltalende måte.

Terningkast fem

Rocche Costamagna Barbera d’Alba Annunziata 2011 var også blant viner vi testet før ferien, men aldri rakk å omtale. Nok en rimelig vin, for etter ferien bør vi kanskje holde oss til et prissegment som passer til ei lommebok på denne tiden av året? 120 kroner for en god Barbera er høvelig. Rocche Costamagna holder til i den idylliske lille byen La Morra i Piemonte, ikke langt fra Barolo. La Morra kneiser på landskapets høyeste topp, om lag 500 meter overhavet. Jeg var så heldig å kunne besøke byen for et par-tre år tilbake. Vinen har behagelige bær, mest røde, i duft og smak. Frisk og middels fylde.

Terningkast fem

Ukas anbefaling blir en vin i en litt annen prisklasse. Seghesio Sonoma Zinfandel 2010 finnes i ethvert utsalg. Er en fantastisk vin du kan glede deg med de neste 7–8 årene. Tett dyp rød. Kompleks. Masse mørke bær, men også sviske og sjokolade. Meget lang og godt balansert ettersmak. Bruk den til vilt, lam og dine beste røde kjøttstykker fra storfe. Koster 240, men verdt hver krone.

Klink sekser

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken