Gå til sidens hovedinnhold

Flere gode nykommere

Artikkelen er over 12 år gammel

Nå er kanskje ikke polets slipp av nye viner om sommeren de mest interessante. Men noen godbiter finner vi selvsagt.

Aller først en frisk hvitvin fra Rueda i Spania ved navn Pentio Verdejo 2007 til 110 små. For oss et nytt bekjentskap. Rueda finner du langs Duero-elva, midt imellom Portugals grense og Rioja. Nettopp av druen Verdejo lager man ypperlig hvitvin i denne regionen. Og nykommeren var meget tiltalende. Ikke ulik en annen favoritt fra denne regionen, Marqués de Riscal.

Pentio dufter pære og sitrus, og litt melon og/eller fersken. Vinen er tørr. Omtrent midt på treet med hensyn til fylde og sikkert velegnet til reker. Vi nøt den uten mat, og det var også strålende. Terningkast seks.

Vår andre spanjol blir for oss et helt nytt bekjentskap, Gorrondona Txakoli 2007 til 145 kroner. Og vi ble svært overrasket. Hoveddruen er Hondarrabi Zuri, som man nesten kun finner i Baskerland. Vi serverte den til en fyldig fiskesuppe og den satt som et skudd. Flott balansert syre og god fylde hele veien. Dufter mest grønne epler, kanskje med litt grønne plommer og pepperfrukt. Terningkast seks, tross prisen.

Siste hvite i denne omgang er en «Fairtrade-vin». Hva det er? Jo Fairtrade-merket er en garanti for at småbøndene i utviklingsland får rettferdige handelsbetingelser. Så her kan man «drikke med god samvittighet». Polet har syv slike viner. Vi testet en hvit og en rød. Den hvite heter Isabelo Sauvignon Blanc Fairtrade 2007 og koster 100, Finnes i basis.

Selvsagt dufter det stikkelsbær og sitrus slik en Sauvignon Blanc skal dufte. Frisk og deilig. Garantert god til sjømat. Terningkast fem.

Vår røde variant heter Los Robles Carmenère Fairtrade 2007. Også denne til en hundrelapp og fra basis. Dufter mest solbær, men også pepper. Sistnevnte kommer enda litt bedre fram i smaken, spesielt i avslutningen. Her dukker det også opp lakris. Litt over middels fylde og god fruktighet gjør denne velegnet til et måltid med stekt rødt kjøtt. Terningkast fem.

Avslutningsvis har vi tatt for oss tre nye røde. En Syrah, en Tempranillo og en Monastrell. To spanjoler og en chilener.

Den første kommer fra regionen La Mancha, som du finner rett sør for Madrid. Navnet er Casa Gualda Tempranillo 2007 til 95 små og du finner den i basis. Denne har ikke hatt nærkontakt med eikefat. Tydelig duft av bringebær og litt morell samt varme urter. «Ung» smak og lettdrikkelig med tanniner og krydder som vokser litt fram på slutten. Sikkert et godt følge til tapas. «Smakspanelet» var noe delt, men vi havnet så vidt på terningkast fem.

Nestemann ut heter Falernia Alta Tierra Syrah Reserva 2007 til knapt 120 og var en del av juni-slippet. Kommer fra Elqui Valley i Chile. Så langt jeg kan se, den eneste fra denne produsenten i de norske vinhyllene. Men etter denne smaksprøven håper jeg virkelig det kommer mer. Masse kraft, fylde og kompleksitet. Dufter masse mørke røde bær og pepper. I munnen vokser det fram fine toner av urter og litt «hestesadel». Dette blir et godt følge til høstens vilt. Terningkast seks.

Dagens anbefaling blir en vin vi har hygget oss med tidligere. Finca El Paso, nå i 2007-utgave til drøye 100. En svært anvendelig vin fra Jumilla. Laget av Monastrell med et innslag av Syrah. Rund og god og en vin for de fleste ganer, ikke minst på grunn av fin sødme. 07 er bedre enn 06 var. Sterk femmer.