Men jeg har hatt anledning til å teste mye godt denne sommeren, ikke minst italienske viner, så noen av dem vi har lagt oss på minnet tar vi også med oss til dagens spalte. Det blir for øvrig rødt for alle pengene denne gangen, og vi har plukket ut viner med toppkarakter.

Aller først en nykommer fra Christer Berens. En vinkjenner mange nok har hørt den behagelige stemmen på en viss reklamefinansiert radiokanal. Denne gangen har han trasket rundt i Piemonte og hentet vin hos storprodusenten Mondo del Vino. De har for øvrig vinmarker flere steder i «støvellandet», men de fleste markene finnes nettopp i Piemonte. For å lage sin Monferrato 2007 har Berens har valgt druene Barbera dAsti (60 prosent), Pinot Noir (30 prosent) og Nebbiolo (10 prosent). Den første og den siste tilhører områdets «egne» druer, mens Pinot Noir først og fremst er ei fransk drue, men som man også dyrker i Piemonte. Men uansett, blandingen er svært vellykket etter min smak. Kirsebær og solbær i skjønn forening, fruktig og med snille tanniner. En del restsødme, men det er jeg sikker på bare gir vinen flere venner. Det samme med de snille tanninene. Noen små mynter over 100 gjør at dette fort kan bli en volumselger. Det er vel tross alt slik at flere og flere sprenger den magiske 100 kroners grensa, selv om jeg ser at mange fortsatt nesten krampaktig holder seg akkurat under. Bare som et tips, det betyr at du ofte får gode viner nettopp til 99.90! Men tilbake til Berens og hans Mondo del Vino som jeg er sikker på vil sitte perfekt til så vel vilt som et lammelår. Derfor:

Terningkast seks

Mens vi snakker om Mondo del Vino så smakte vi så vel rosévinen Conte Ricci Monferrato Chiaretto, som Barolo Ricossa og ripassovinen Zi Ronda, fra samme produsent i løpet av sommeren. Tre strålende viner, men det får bli en annen skål. Vi fortsetter med sommerens opplevelser og kan ikke komme utenom nok en ripasso, denne gangen sist tilgjengelig årgang av Campo San Vito Valpolicella. Selvsagt laget av Corvina, Molinara og Rondinella. La gå at den koster litt, vel 200. Men en vin etter min smak så absolutt. Den har egentlig alt du kan forvente. Utrolig nær en fullblods Amarone. Liflig innbydende duft av svært modne svarte kirsebær og plommer. Dessuten det jeg er svært begeistret for; rosiner og et lite snev av lakris/sjokolade. Dessuten en balansert nydelig lang ettersmak. For meg er det ubegripelig at ikke flere polutsalg kaster seg over denne. 07 er den beste årgangen jeg har smakt.

Klink sekser prisen til tross

En annen vin vi hygget oss med ved et par anledninger i sommer var Picariello Campania Rosso fra Campania i Italia. Jeg har tidligere omtalt områdets «egen» Aglianico som ei interessant drue. I denne vinen har den fått følge av så vel Piedirosso som Sciascinoso, to andre lokale druer. Vi hygget oss med denne middels fyldige og godt fruktige vinen til en italiensk pizza, og der fungerte den selvsagt utmerket. Men den har absolutt kropp til å fikse så vel grillmat som andre kjøttretter. Det som behaget oss mest var nok den rene friske og fruktige smak og duften. Bløt og behagelig i anslaget og med en ganske så kompleks duft av mørke røde bær. Til en pris av kun 110 blir det faktisk:

Terningkast seks

Siste italiener blir også en gammel kjenning. Nipozzano Chianti Rufina Riserva fra Frescobaldi i Toscana. Denne finner du i svært mange utsalg, heldigvis. En virkelig allrounder til kjøtt. Laget av Sangiovese med små innslag av andre druer. Til 160 kroner får du en bløt behagelig vin med middels pluss i fylde. Dufter og smaker modne kirsebær og plommer. Men det er de fine innslagene av fat og lær som løfter denne vinen opp fra de jevnt gode chianti-vinene.

Terningkast seks