Gå til sidens hovedinnhold

Flere gode årganger

Artikkelen er over 8 år gammel

Forrige fredag tok vi en runde med å vurdere ulike årganger av viner hvor det kan være en grunn til å se etter nettopp det.

For sannheten er jo at de aller fleste viner som produseres i dag er for «nåkonsum». Men rusler man litt opp i pris og beveger seg i mer kjente vinmarker – ja, så er det forskjell på de ulike årgangene. Sist var vi i Veneto, i dag skal vi besøke Toscana.

I våres hadde jeg noen fantastiske dager i Toscana, nærmere bestemt i Montalcino. En idyllisk typisk toskansk landsby med trange bratte gater, strålende spisesteder og «Enoteca de Piazza» som byens flotteste vinutsalg. Midt i byen, på en murvegg, finner du 21 keramiske dekorerte fliser som symboliserer de siste 21 årgangene av Brunello-er fra vinhuset Banfi. Hver årgang har fått sitt antall stjerner, ut fra vinens kvalitet.

Dessverre kom ikke polet med noen eldre årganger av viner fra Banfi i sitt høstslipp, og du finner egentlig ikke så mange heftige Brunello-er i bestillingslista heller. Det mest eksklusive er et par årganger av Neri Brunello di Montalcino Cerretalto, 1999 og 2000. Begge ypperlige viner jeg kun har smakt i test. Pris? Henholdsvis 1300 og 900!

Men du finner flere Brunello-er fra 2006 og 2007 som er verdt å prøve, og til en helt annen pris. Ved en utsøkt middag på Castello Banfi fikk vi servert flere fantastiske viner fra vinhuset som John og Harry Mariani bygde opp fra grunnen av. Vi var også så heldig at John og hans kone Pamela var på slottet mens vi var der, så vi fikk førstehånds kunnskap om hans vinfilosofi.

Et par av de edlere vinene vi smakte finnes også hos Vinmonopolet, om enn i bestillingsutvalget. Husets signaturvin Banfi Brunello di Montalcino, finnes nå som 2008. En god årgang med flott fylde og nydelige innslag av bringebær blant andre bær og frukter. Balansert og lang ettersmak.

Men du finner et par andre viner fra Banfi som jeg synes er svært interessante. Poggio all’Oro Brunello di Montalcino DOCG Riserva er en singel vinmark-vin. Nå er det 2006 du kan finne på polet, og det er en meget god årgang. Vi smakte også 2007 ved vårt besøk, en eksepsjonell Brunello til 800 kroner. Ikke noe vi drikker en tilfeldig aften. Men skal du kjøpe noe du kan tenke deg å la ligge til en helt spesiell anledning – ja, så har du vinen her. «Poggio all’Oro» er Banfis beste vinmark. Vinen har fått to-tre år på franske eikefat hvor vinhuset selv har vært i Frankrike og plukket ut trærne fatene blir laget av!

Neste på stigen hos Banfi er «Poggio alle Mura Brunello di Montalcino», også den finner du i 2006-årgang. Du får nesten to slike på en Poggio all’Oro, og jeg kan love deg at det er en fantastisk vin. Masse deilig bær og frukter, som blå plomme, bjørnebær og selvsagt kirsebær. Det er tross alt en Sangiovese vi snakker om – men ingen hvem som helst! I tillegg kommer det nydelige innslaget av mørk sjokolade og sigarkasse!

Neste årgang som er på tur – 2007 var et noe spesielt år i Toscana på grunn av været, men den vinen man tross alt fikk produsert er svært spennende og god, så her er det bare å glede seg. Vi smakte så vel 07 som 08 og 11 av Mura. Sistnevnte var nok litt ung foreløpig.

For to år siden var vi invitert til bryllup i Toscana. Der dukket Katia Nussbaum med sin San Polino Brunello di Montalcino opp. Sammen med mannen Luigi Fabbro driver de en liten vingård i nærheten av Montalcino. De driver biodynamisk, vinen gjærer naturlig og får kun noen måneders opphold på eldre slavonske eikeliggere. Det betyr at det først og fremst er druene selv som gir karakter til vinen.

Du får masse mørke kirsebær, plomme og det jeg nesten alltid jakter på, lakris! Vi smakte 2006 den gang, en vin som nettopp hadde fått 95 poeng i Wine Spectator. Nå er 2008 å få her til lands, og den står ikke noe tilbake for 2006 – etter min ringe mening. En stor vin til 420 kroner, til spesielle og store måltider.

Alle viner vi har omtalt i dag fortjener terningkast seks.

Kommentarer til denne saken