Gå til sidens hovedinnhold

Flere godbiter til jul

Artikkelen er over 12 år gammel

Nå er det snart siste mulighet til å finne seg noen ekstra godbiter til vinkjelleren før jul.

Vi har en måneds tid testet litt av hvert og vil disse to siste helgene komme med et lite oppsamlingsheat. Her blir det altså litt av hvert, i rødt og hvitt. Også i dag starter vi med et par hvite.

Dopff & Irion Riesling får du nå i 2007 utgave. Og dette er en velkjent traver som aldri skuffer. Svært anvendelig vin til 110 kroner. Lys gulgrønn i farge, dufter som den skal, det vil si grønne og gule epler samt sitrus. Frisk og innbydende. Drikk den gjerne som en aperitiff, men selvsagt er den strålende til skalldyr. Terningkast seks.

Vårt andre hvite forslag i dag blir nok en Riesling. J. Bäumer Rheingau Riesling er navnet på en frisk behagelig vin fra Rheingau i Tyskland. Slett ikke ulik Dopff & Irion i duften, men her er det langt mer sødme, det vil si vinen er vel halvtørr. Dette er en vin jeg kanskje ville ha forsøkt til asiatisk mat! Terningkast fem.

Nylig dukket det opp en rødvin fra Douro-dalen som helt og holdent var laget av druen Tinto Barocca. For meg ei drue jeg i all hovedsak kjenner som ei portvinsdrue, samt at jeg vel har kommet over et par viner fra Sør-Afrika basert på denne druen. Derfor var det med en viss undring jeg testet vinen Cume til akkurat en hundrelapp. Men jeg ble positivt overrasket. Bløt behagelig anslag. Knapt middels fyldig, med en litt ubestemmelig men liflig duft av mest røde bær. Det som imponerte mest var en relativt lang og behagelig ettersmak hvor det dukket opp litt godt krydder. Går sikkert strålende til rødt kjøtt uten for feite sauser. Sterk femmer.

Vi har også testet nykommeren Il Passo fra Sicilia. For 125 raske får du et nydelig stykke arbeid. Vinen er skrudd sammen av flere druer, som Nero dAvola, Merlot og Nerello Cappucio. Sistnevnte kjenner jeg lite til, men blandingen gir meg assosiasjoner til en Ripasso. For her dukker det opp nydelig sødme, tørkede frukter samt et liflig innslag av lakris. Bærene er mest moreller og plomme. Dessverre i bestilling, men den finnes i enkelte utsalg, blant annet på Gjøvik! Terningkast seks.

Har du problemer med å finne ei julegave til en voksen mann som har alt han trenger? Vel, da kommer det her en rekke kjappe og gode julegavetips. En som finnes i basis er Seghesio Sonoma Zinfandel 07. La gå, den koster 180, men her er det bare å løpe og kjøpe. Jeg har tidligere nevnt at jeg foretrekker Primitivo fra Puglia framfor Zinfandel fra California (samme drue), men her fant jeg en som virkelig traff meg. Fantastisk fylde og nydelig balanse hele veien. Nydelige plommer i duften og akkurat passe med eik i en lang og god ettersmak. Garantert et godt valg til vilt, som elg og hjort, og den kan sikkert lagres i flere år. Årets julegave? Terningkast seks.

Har du noen flere kroner å spandere kan du jo se etter en Amarone. Det sies at vinen ble til ved et uhell! Men noen ganger har man jo hell i uhellet. For dette er noe av det beste jeg vet, av vin. Druene man benytter, Corvina, Molinara og Rondinella, er i seg selv er ikke all verden. Det er først når de blir tørket at man får den intense smaken og høye alkoholkonsentrasjonen.

En rimelig og god Amarone er Villa Borghetti Amarone. Om lag 230, flott fylde og en riktig Amarone. Her finner du så vel tørket frukt som lit sjokolade. Enda rimeligere er Valpantena Amarone della Valpolicella. Den koster om lag 200. En litt snill Amarone. Men vi har i stedet festet oss ved et par andre.

Ved utsalget i Gjøvik fant vi Masi Costasera Amarone Classico 2005. Du nærmer deg tett på 300 men du får en nydelig Amarone med fin balanse mellom sødme og syre. Ikke av de aller tyngste Amaroneviner, mer på den elegante siden. Nydelig rosiner. sjokolade og julekrydder i finishen. Terningkast seks.