Vi byr derfor i dag på både noen gode vinter-BiB-er og noen ekstra nydelige «foranskjermenviner».

Vi starter med noen BiB-er til dere som drar til fjells. Og da blir det vel hovedsakelig rødt. Dere som har fulgt denne spalten en tid vil sikkert nikke gjenkjennende til flere av dem jeg anbefaler. For det er nå engang slik at når det gjelder vin på boks så finner vi alle våre favoritter. Blant de siste og nyeste BiB-ene jeg har testet er det ingen tvil om at så vel Allegrini som Ravenswood har havnet i favorittsjiktet sammen med gode gamle travere som Masi Passo Doble, Ricossa Barbera og Da Luca (alle med fem eller seks på terningen). Allegrini og Ravenswood har vi nylig omtalt så i dag skal vi i stedet hente fram et par alternativer.

I høst dukket det opp en spanjol, eller rettere sagt en vin fra Catalonia. De ønsker jo å framstille seg selv som noe annet enn spanjoler. Jeg besøkte for øvrig Catalonia sist vår og fikk min fulle hyre med å forklare en kjøtthandler at jeg ønsket å få vakuumpakket min skinke på katalansk! Nok om det. Vinen Espelt Sauló Catalonia finner du på både flaske og kartong. En typisk «folkevin» spør du meg. Bløt, behagelig, fruktig, rund, middels fylde og med litt sjokolade avslutningsvis. Laget av Garnacha (Grenache) og Carinena (Carignan). Dufter komplekst av mørke bær. En vin for hytteveggen.

Terningkast fem

Ricossa Barbera har jeg testet tidligere. Men jeg måtte teste den siste BiB-en de kom med, 08/09, for å sjekke om den var like imponerende som 07 (terningkast seks). Og jo da, absolutt. Det er svært få BiB-er på markedet med en så god fylde som samtidig har en slik eleganse og balanse som denne. På grunn av fylden fikser den absolutt en mediumminusstekt entrecôte på hytta, men er også nydelig helt alene i hytteveggen.

Terningkast seks

Mens vi er i Italia plukker jeg med meg en «gammel» venn; Mezzomondo Negroamaro, som produseres litt lenger sør, i Puglia. Ja, jeg trives med viner herfra, om de er laget av Primitivo, Negroamaro eller er en blanding. Siste utgave av Mezzomondo skuffer ikke. Fine kryddere vokser fram blant alle de mørke bærene. Vennskapet opprettholdes.

Sterk femmer

Siste BiB blir Palacio de la Vega Cabernet Sauvignon Tempranillo. En hyggelig vin fra Navarra med mye smak og god fylde. Dessuten dukker det opp både vanilje og lær. Blandingen av Cabernet og Tempranillo er vellykket.

Sterk femmer

En av de beste vinene jeg har smakt på denne siden av nyttår er Castro Ventosa 2007. En vin som kommer fra området Bierzo som ligger nordvest på den iberiske halvøya. Laget av drua Mencia. Tidligere syntes jeg viner av denne drua var enkle og spede. Men nå har noen virkelig tatt tak i denne nesten svarte drua og lager mer komplekse og fyldige viner, som Castro Ventosa. Kompleks duft og smak av mest mørke skogsbær og fine kryddertoner med blant annet pepper.

Terningkast seks

Ved siden av Castro har jeg plukket fram et par Ripasso­viner vi kan hygge oss med når de norske utøverne i Holmenkollen henter medaljer. Først Cecilia Beretta Valpolicella Superiore Ripasso som vi hygget oss med til et nydelig stykke and på Beitostølens beste spisested. Ikke av de «tyngste» ripassoene, men fruktig og innsmigrende. Nydelige kirsebærtoner, ispedd litt plomme. God pris; 165.

Terningkast seks

Den andre Ripassoen jeg plukker fram er Santa Sofia Ripasso Valpolicella Superiore. Sammen med kirsebæra finner jeg faktisk epler og moreller! Dessuten har den flott fylde og god balanse tvers igjennom.

Terningkast seks