Gå til sidens hovedinnhold

Fantastiske Toscana

Artikkelen er over 7 år gammel

Det er en rekke fantastiske vinområder verden over, og jeg har kun besøkt noen få. Men i landene rundt Middelhavet har jeg besøkt relativt mange gjennom de siste 10–15 åra.

Alle har sine særpreg, om det er Piemonte, Burgund, Alsace, Rioja, Duoro, Veneto eller Toscana. Alle områder som har navn som virkelig har festet seg blant vinentusiaster. Jeg har ikke satt meg som mål å rangere disse, eller noen andre. Enhver må selv oppsøke vinregioner og danne seg sine egne inntrykk. Men en ting kan jeg love, du er alltid velkommen. Jeg kan ikke, unntatt for svært mange år siden hos en erketypisk fransk vinbonde som nektet å snakke til oss som den gang kun kommuniserte på skoleengelsk, ha opplevd annet enn hjertelig imøtekommenhet. I dagens spalte skal jeg ta for meg ett område, og jeg vil trolig komme tilbake til noen andre ved seinere anledninger.

Toscana har et areal på om lag 23.000 km², det er nesten like stort som Oppland fylke med sine 25.000. Regionen er, i europeisk målestokk, ikke tett befolket med knapt 3,6 millioner innbyggere. Den største byen er Firenze, men den har kun drøye 200.000 innbyggere i selve bykjernen, og om lag det samme antallet innbyggere i sine forsteder. Har du ikke vært der – ja, da må du bare se å komme deg av gårde. Hele «verdens» historie finner du der. Kunst, arkitektur og vitenskap få du i fullt monn. «Alle» av betydning i renessansen bodde her, Michelangelo, Galilei, Leonardo da Vinci, og Dante Aligiheri (hvis 17. etterkommer driver vingård i Veneto) for å nevne noen. Ja, også bankfamilien Frescobaldi bør nevnes da de jo fortsatt er betydelige i byen og omegn, blant annet med stor vinproduksjon. Besøker du byen er det er bare å stille seg i kø for å komme inn i det fantastiske Uffizi-galleriet, der kan du bli en dag! Eller du kan klatre de 463 trappetrinnene til toppen av katedralen Santa Maria del Fiore, Il Duomo, og skue ut over den vakre byen.

Skal du besøke Toscana, kan det være greit å fly til Firenze, gjeste byen og regionen for så å reise sørover derfra. Eventuelt lande i Roma, ta motorveien langs kysten oppover mot Grosseto og så svinge rett øst mot sentrale områder som Montalcino og Montepulciano, Brunello-landet. Et idyllisk område med en rekke flotte vinprodusenter nær de to mest kjente vinbyene. Ikke langt fra Montalcino, på veien mot en av de aller beste produsentene, Castello Banfi, kan du svinge opp til den lille bilfrie byen Sant’angelo In Colle, som akkurat som navnet sier, ligger på en «kolle», for så å gå Via del sole opp til sentrum. En fantastisk utsikt over «halve Toscana åpenbarer seg, og tettstedet kan by på to gode lokale restauranter.

Mange hadde trolig sin første opplevelse med italiensk vin via ei bastkledd flaske med relativt lys rød, litt sur, eller rettere sagt syrlig, vin; Chianti. En enkel bordvin av Sangiovese-drua som er dominerende i hele regionen. Men i dag finner du en rekke meget gode Chianti-viner som er ypperlig til pasta og pizza. Den beste jeg har funnet på polet i Gjøvik er nok Monsanto Chianti Classico. Den må du ut med to lapper for å få. Men da får du en nydelig Chianti hvor man har spandert en liten dash med Canaiolo i Sangiovesen. Nydelig duft av mørke hagebær, litt urter og litt duft fra fat. I smaken finner du modne kirsebær og litt mørke plommer. Nydelig balansert ettersmak.

Terningkast seks

Castello di Monsanto finner du en halvtime sør for Firenze, men vi kjører en time til og kommer til Montalcino og svinger innom Castello Banfi. De har et «arsenal» av gode super-toskanere. I dag velger vi klassikeren Banfi Brunello di Montalcino, selv om deres Summus er min personlige favoritt! Nå er 2008 i hyllene. Den kan du ha liggende i hvert fall til neste OL, men kan selvsagt nytes nå også. Fantastisk fylde og med mange lekre duft og smaksnyanser. Litt stall, litt tobakk, litt skogsbunn, og selvsagt røde og mørke bær. Koster 350.

Terningkast seks

Avslutningsvis tar jeg med supervinen Mormoreto fra Frescobaldi. Dette er en vin det nærmest er umulig å beskrive. Den har alt. Fantastisk fylde. Masse nyanser i så vel duft som smak, og en laaaaag balansert ettersmak. Koster fem lapper, men har vært «rasende» billig på Gardermoen!

Klink sekser

Kommentarer til denne saken