Så om du tenker på å utvide din vinhorisont har jeg et par knep. Lær noen druer å kjenne, som du så kan teste ut fra ulike verdensdeler, ulike produsenter og ulike prisklasser.

Et annet alternativ er å bli godt kjent med noen produsenter som har et godt utvalg av ulike viner, produsert på ulike druer og i forskjellig prisklasse. Ut fra en slik basiskunnskap, kan man så utvide sitt «repertoar». I dagens vinspalte skal vi gjøre det siste, og vi har valg noen kjente italienske produsenter. Vi har holdt oss i nord og besøkt Piemonte og Veneto. Disse distriktene har et utall flotte vinprodusenter. Vi kunne ha valgt Prunotto, Elio Altare, Giovanni Rosso, Ceretto, Mascarello eller Gaja, men vi har plukket ut Fontanafredda og Masi.

Fontanafredda har forretningsadresse midt i beste Barolo-land, kommunen Serralunga. Men det betyr ikke at de kun lager viner av Nebbiolo. Vi åpner ballet med en Barbera i stedet. Briccotondo Barbera 2006 er for meg en typisk pizza- og pastavin. Men den går også greit til kylling. Lett, snill, saftig og mest kirsebær. Koster om lag 120 og den finnes i enkelte utsalg. Drikkes ung, og kan være et alternativ for dere som ønsker rødvin til juletorsken. Terningkast fem.

Fontanafredda har også en vin laget av druen Nebbiolo. Pris om lag 125. Nebbiolo kan jo være en litt «tøff» drue, men her har den blitt forvandlet til en nydelig balansert vin som dufter mørke bær så vel fra skog som hage. Terningkast fem.

Selvsagt har de en flott Barolo også. Her må du ut med 265 raske, så noe hverdagsvin er det ikke. Vi har testet 2003-årgangen. Flott mektig duft av mest røde bær fra hagen. Men selvsagt finner vi lakris, jord og tre slik det skal være. Egentlig en «snill» Barolo som er nydelig til alt rødt kjøtt. Terningkast seks.

Andre svært gode barolo-viner er Barolo Mariondino og Giovanni Rosso, men begge koster om lag 400, så det blir til helt spesielle anledninger.

Vårt andre valg er vinhuset Masi. Et vinhus fra Veneto. Derfor blir det andre druer enn i Piemonte, som blant annet Corvina, Molinara og Rondinella.

For meg er Masi rødt for de fleste pengene. Vi starter nede på prislista og finner Masi Bonacosta Valpolicella Classico, nå som 2007-årgang. Finnes i basis til 110. 07 er vel den beste årgangen jeg har smakt av denne. Lett og innsmigrende. Mest Corvina, men også vesentlige innlag av Rondinella og Molinara. Dufter og smaker mest kirsebær, men har det lille innslaget av lakris som jeg er så svak for. Godt egnet til pasta. Terningkast fem.

Masi Passo Doble, denne ypperlige ripassovinen de produserer i Argentina, har jeg omtalt titt og ofte, Her har man altså i hovedsak bruk Malbec og blandet inn Corvina og Merlot. For meg finnes det knapt en bedre «kjøttvin» til 130. Mørk tett, masse smak og fint innslag av pepper. Terningkast seks.

Men til kylling og kalkun velger jeg Serego Alighieri Possessioni Rosso, også til 125. Nydelige moreller og kirsebær i skjønn forening. Ny sekser.

Masi Campofiorin og Masi Brolo di Campofiorin til henholdsvis 135 og 175 er også to ypperlige ripassoviner. Mørke bær, plomme, lakris og rosiner. Begge behørig omtalt tidligere og begge får terningkast seks.

Ukas anbefaling? Skal du flotte deg med en Masi så kan du jo plukke fram en Masi Costasera Amarone Classico nå som 2005 og enda bedre om fem år. Vel må du ut med 290 kroner, men ved spesielle anledninger kan vi vel by på en spesiell vin? Og her har du en fantastisk variant av en Amarone til en slik pris. Tett, mørk og kraftfull. Masse mørke bær (plomme), men også det nydelige islettet av tørket frukt. Til vilt og annet rødt kjøtt. Terningkast seks.