Gå til sidens hovedinnhold

En kartong til påsketuren

Artikkelen er over 7 år gammel

Som nevnt forrige fredag skal vi denne gangen ha BiB-viner i fokus.

Mange trekker enten til fjells eller til sjøen for noen dager og da kan det være greit å plukke med seg en BiB eller to.

Vi starter med litt hvitt. Cuvée Christer Berens Terre Blanc er en spennende nykommer laget av Sauvignon Blanc i området Côtes de Gascogne sørvest i Frankrike. Den både dufter og smaker av sol, vår og sommer. Dufter friskt av stikkelsbær, solbærblader og sitrus. Smaken følger opp. Frisk anslag og god balanse mellom sødme og syre. Her er det fire gram sukker per liter vin, og det tror jeg kanskje denne trenger for å balansere syren, i hvert fall for at den skal være en god «terrassevin». Men den er også et godt følge til salater av ymse slag, selvsagt til sjømat, men også til hvitt kjøtt. Kanskje en av de aller mest spennende hvite som BiB på lenge.

Sterk femmer

En av mine hvite favoritter som BiB er La Chablisienne Chablis som du finner i nær sagt alle polutsalg. Ok, denne er en hundrings dyrere enn de aller fleste BiB-viner, men det er den verdt. Når har du fått fire gode flasker Chablis for 125 kroner per stk.? For dette er virkelig en god Chablis til den pengen. Dyp fin farge, flott fruktig aroma med de typeriktige grønne og gule eplene, sitrus og et lite innslag av slike pærer som krever tyggemotstand og har noe syre. Dessuten «knasende» gode mineraler. Kun et drøyt gram sukker per liter vare, likevel oppleves den ikke som «supertørr» med iltre tanniner. Tvert imot, flott balanse hele veien fram. Denne vinen kan du trygt anvende til alt av sjømat, også rød fisk med «fet» saus. Dessuten er den strålende til hvitt kjøtt uten alt for dominerende saus.

Terningkast seks

Vi skulle gjerne hatt med en 3 liter rosévin også, men vi får klare oss med en 2 liter. For Terres de Saint-Louis, som har ei flott utformet flaske som 0,75, har en toliter hvor innholdet er nærmest like god som flaska. Du må ut med 265, men det er det verdt. Dessverre i bestilling, men flere utsalg har den inne. Som roséviner fra Provence, lys rosa. Dufter nydelig med så vel markjordbær som litt villbringebær og kirsebær. Selvsagt tørr, men flott balanse mellom syre og sødme. Laget av Grenache, Syrah og Cinsault.

Sterk femmer

Når det så gjelder røde viner er det vel knapt noe land hvor utvalget er større enn i Norge. Her oppfordrer jeg deg til å finne en BiB med ei drue du er glad i, eventuelt et vindistrikt. Et nytt bekjentskap for meg var Casas Patronales Red fra Central Vally i Chile. En blend av Carménère, Cabernet Sauvignon og Syrah. Det gir en litt «upersonlig», men svært folkelig vin. Dufter av en rekke mørke røde bær, og det samme gjør smaken. Vinen er svært anvendelig og kan fikse det meste av hvitt og rødt kjøtt, men er kanskje best til en svinefilet. Koster 380.

Sterk firer

Men mens vi er i Chile er fortsatt Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon en av mine desiderte favoritter. En nydelig vin på så vel flaske som kartong. Nydelig avstem solbærduft blandet med interessante urter og kryddere. Som hånd i hanske til en påsketur.

Terningkast seks

En nydelig BiB fra Luca Roagna i Piemonte er hans Barbera Piemonte Selezione til fire lapper. Nydelige mørke kirsebær og faktisk noen små undertoner av bringebær. Frisk, fruktig, innbydende, lekker.

Terningkast seks

Andre godbiter er Wongraven Alleanza Langhe Rosso, Mezzomondo Negromaro Salento, Barone Montalto CdF Nero d’Avola Appassimento, Ravenwood Zinfandel, men jeg avslutter med en BiB jeg fant på Gran. Tommasi Poggio al Tufo Rompicollo fra Toscana. Navnet Tommasi forplikter! Og BiB-en var grei den med sin blend av Cabernet Sauvignon og Sangiovese. Mykt anslag, god balanse, duft og smak av modne mørke bær fra hage og skog. En «folkelig» vin.

Terningkast fem.

God påske!

Kommentarer til denne saken