Men for dem av våre lesere som kanskje har tatt det litt mer piano gjennom denne høytiden skal vi spandere på oss noen edle dråper i dag også. Om ikke annet kan man jo ta vare på anbefalingene til en seinere anledning.

Det kan være godt med litt grønt etter ei kjøttung julehelg. Bare en enkel salat, kanskje med litt sjømat i, eller hvitt kjøtt. Til slik mat trives jeg godt med en tørr hvitvin. Jeg tok med noen i denne spalten i desember. I dag noen rimelige og gode hvite.

Etter noen reiser til Veneto blir man fascinert av den relativt enkle, men dog så leskende og forfriskende soave-vinen distriktet byr på. Til noen små kroner over 100 kan du for eksempel hygge deg med Montresor Soave Classico. Ikke all verdens spennende farge, litt blek grønngul. Men duften er spennende og innbydende med sine sitruser, grønne epler og små liflige innslag av urter. En riktig kosevin spør du meg, men også ypperlig til en salat. Som den skal, laget av Garganega, men med 20 prosent Trebbiano.

Terningkast femmer

Allegrini Soave er blant mine favoritter. Dessverre finnes denne i få utsalg, merkelig nok. Koster et par tiere mer enn Montresor. Selvsagt ganske så lik Montresor, men jeg synes denne har en tanke bedre smak og en litt mer «crispy» avslutning.

Sterk femmer

Siste italiener i dag blir Masi Masianco. Jeg kunne selvsagt tatt deres Soave som er en frisk behagelig vin, men har altså valgt deres Masianco i stedet. En vin fra samme region men laget av Pinot Grigio og Verduzzo. En interessant blend der vi tydelig kan merke søte aromaer (honning) fra Verduzzo-drua. Dessuten mer fedme enn i en vanlig Soave. Dermed kan anvendelsesområdet utvides også. Til for eksempel spekemat og røkelaks, ja endog rakfisk i lefse! (er testet). Koster om lag 125 og må dessverre bestilles. Men det gjør du neste gang du er innom et utsalg?

Terningkast seks

Vi tar et langt sprang vestover til en annen drue og vin som er ypperlig til salater. Deusa Nai, Albarino er et lite hakk dyrere med sine 160 og er fra området Rias Baixas i Spania. Nydelig duft med grapefrukt og et lite, men svært behagelig innslag av «julefrukt», det vil si klementiner. Tørr fin, balansert og lang ettersmak.

Sterk femmer

Siste hvite blir australieren Rolling Unoaked Chardonnay. En frisk hvitvin med innslag av tropiske frukter. Uten eik er helt ok for meg. Egner seg ypperlig til en salat med litt sjømat. Koster om lag 120.

Terningkast fem

Vi avslutter med litt rødt. En svært prisgunstig god rødvin fra Portugal. Koster kun 110 kroner. Navnet er Casa Ferreirinha Esteva og er en blend av Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Barroca og Touriga Nacional. Produsenten er altså Casa Ferreirinha og vinen kommer fra Duro-dalen. Det er relativt sjelden man finner en så prisgunstig vin med en slik kompleksitet. Her har man vært svært dyktige med blendingen. Dufter egentlig mest røde bær fra hagen, men det dukker fram nydelige kryddere under veis. Jeg har sagt det tidligere. Røverkjøp.

Terningkast seks