Gå til sidens hovedinnhold

Edle dråper

Artikkelen er over 11 år gammel

Vel, vel. Da var denne sommerferien over og vi er i gang på nytt med edle dråper.

Etter en vår og sommer med reiser til middelhavslandene Spania, Frankrike og Italia sier det seg selv at vi har smakt mye godt av så vel hvitt som rosa og rødt de siste månedene. I juli var det Veneto-distriktet med Valpolicella og Soave som sto i fokus. I nærmere 40 grader pluss ved bredden av Gardasjøen ble det mest godt avkjølt hvitt og rosa, men med en tur til Masi og Serègo Alighieri fikk vi også nyte fantastiske Ripassoer og Amaroner. Til en middag i Bardolino nøt vi både en Ripasso og en Amarone fra Zenato. Mer om dem seinere.

For først skal vi ta for oss den lokale «stoltheten» fra Bardolino, rosévinen Chiaretto. Vi testet flere produsenter, men aller best syntes jeg den lokale produsenten Rizzardi Guerreri var. Hans Soavevar også et svært interessant møte. I bestillingsutvalget på polet finner du tre-fire viner fra Guerreri, men dessverre ikke hans rosé. Her er det vel en importør som bør kjenne sin besøkelsestid? To andre rosévinen vi smakte finner vi imidlertid i bestillingsutvalget. En av dem er Cavalchina Bardolino Chiaretto til vel 110 kroner. Typeriktig lys rosa farge og frisk og balansert. Laget av de lokale druene Corvina, Rondinella og Molinara. Jordbærduft med innslag av sitrus og urter. Smakte utmerket godt avkjølt helt alene ved bredden av Gardasjøen.

Terningkast fem

Zenato har også sin Bardolino Chiaretto. Koster et par tiere mer og har et lite innslag av Merlot i stedet for Molinara. Det gir en tanke mer farge. Også denne er frisk og behagelig. Igjen mest jordbær, men også litt blomstereng. Denne hygget vi oss med til litt parmaskinke og melon og der fungerte den utmerket. En vin jeg også trygt kan anbefale til en kyllingrett uten for feit saus.

Terningkast fem

Men vi må få med oss noen hvite sommerviner også, for sommeren er vel ikke over ennå? Det kan bli mange gode kvelder på terrassen i august også. Som sagt, vi falt pladask for Rizzardi Soave Classico. Dessverre er det kun noen få utsalg som har tatt inn denne, men her har vi virkelig en flott hvitvin til gode kvelder på terrassen. Vi hygget oss med den alene, men også til blåskjell. Selvsagt laget hovedsakelig av Garganega, men det er også et godt innslag av Chardonnay og litt Trebbiano. En meget vellykket blend. Fruktig og med flotte innslag av aprikos blant epler og pærer. Nydelig frisk sødme uten å bli emmen, for vinen er egentlig tørr. Koster vel 130 på polet, men det er den absolutt verdt.

Terningkast seks

Vi plukker også med oss en nykommer, Danieli Soave 2009. Denne er laget kun av Garganega og vingården ligger litt nordøst for Verona, altså i området Soave. Vinen er i kategori 6, det vil si at du finner den i de tidligere fullsortiment-utsalgene (blant andre Gjøvik). Men dette er en Soave langt flere burde ta inn, noe de jo nå har anledning til. For dette er en typeriktig Soave, frisk og krispi med duft av gule epler, gule plommer og sitruser. Er nok best godt avkjølt på terrassen mens sola varmer.

Terningkast fem

Som sagt, vi testet så vel Zenato Valpolicella Superiore Ripassa, som deres Amarone 05. Her syntes vi faktisk Ripassa-en var den beste. Flott duft av mørke bær (mest kirsebær og solbær), myk og innbydende. Finnes i alle utsalg til 190.

Terningkast fem

Zenato Amarone Classico er selvsagt en mektig vin, men vi synes den ble litt for pregløs til Amarone å være. Har selvsagt fine innslag av tørkede frukter.

Terningkast fem

Det beste til slutt? Tja, for meg er i hvert fall 06-årgangen av Amarone fra Masi en av de aller beste. Deres Costasera Amarone Classico har egentlig alt en Amarone skal ha. For meg sommerens høydepunkt.

Terningkast seks