Gå til sidens hovedinnhold

Edle dråper før jula ringer inn

Artikkelen er over 7 år gammel

Det kan jo være en idé å planlegge jula i god tid, slik at du slipper stressende førjulsdager.

Det burde i hvert fall ikke være noen grunn til ikke å sørge for at man har noen alternativer liggende, om det skulle bli sjømat, svin, kylling eller rødt kjøtt på menyen. Ja selv et stykke mør hjort eller reinsdyr bør ikke skremme. Dagens edle dråper blir derfor et lite potpurri av så vel hvite som røde viner. Litt nytt og litt modent.

Vi starter med litt hvitt i glasset og Cuvée Christer Berens La Motte har nå kommet som 2012-årgang. Kanskje enda bedre enn forrige! Uansett, du skal lete lenge før du finner tilsvarende kvalitet til kun en hundrelapp og litt skillemynt. Christers La Motte må ikke forveksles med viner fra La Motte Cellars i Sør-Afrika, som vi kommer tilbake til. Christers er fra Sørvest Frankrike og er en blend laget av Chardonnay, Sauvignon Blanc og Grenache. altså en litt uvanlig blanding. Men det gir en flott fruktig strågul hvitvin med litt fedme. Det betyr at den kan anvendes til en rekke retter av sjømat, pasta og hvitt kjøtt. Nydelig kompleks duft hvor du finner gule epler, sitrus og innslag av kryddertoner. Vinen har en balansert sødme selv om den inneholder lite restsukker. Kategori 5, og det betyr at du finner den i en rekke utsalg. Vi nærmer oss jul og da skal vi vel alle være litt ekstra snille?

Terningkast seks

I våres hadde vi et strålende måltid strålende måltid med fisk, hvor jeg bestilte et glass Sancerre fra Vacheron (2011). En meget god vin og derfor har vi i høst testet deres 2012. Det var også et hyggelig bekjentskap, men jeg tror faktisk den vil bli enda bedre med et par år i kjelleren. Eventuelt at du lufter den godt. En klassisk Sancerre med lime og stikkelsbær samt sitrus og «knasende» gode mineraler. Koster to lapper, men det synes jeg den er verdt. Nydelig fyldig anslag og «vokser» i munnen. Meget godt følge til breiflabb og steinbit.

Terningkast seks

Vi vender tilbake til ei prisklasse rett over hundre og tester Remole fra Frescobaldi. Dette er den rimeligste vinen i polhyllene fra dette flotte vinhuset i Toscana, og jeg innrømmer glatt at jeg testet Remole for nærmere ti år tilbake, og den testen falt ikke svært heldig ut. derfor var jeg nok noe skeptisk denne gangen. Men enten har mine smaksløker endret seg, eller så har Frescobaldis vinmakere utviklet vinen. For vi fant en fruktig vin godt egnet til pasta med svin eller kylling. Vi testet den sammen med en tagliatelle med litt indrefilet av svin, og det fungerte utmerket. Masse røde og noen mørke bær i så vel duft som smak. Laget av 85 prosent Sangiovese og 15 prosent Cabernet Sauvignon. Imponerende lengde i en vin til 115 kroner. Er fruktige viner blant dine favoritter kan denne være et godt valg. Men skal jeg være helt ærlig, og det skal man vel, blir mitt førstevalg av viner fra Frescobaldi deres Nipozzano Cianti Rufina Reserva. En nydelig vin til 160 kroner. Remote gir jeg:

Svak femmer

I Piemonte finner du en rekke meget dyktige produsenter, som har et godt spekter av viner, fra hverdagsviner av Barbera og Dolcetto, til de mektige Barolovinene laget av Nebbiolo. Dagens Piemontevin er en nykommer, Andrea Oberto Barbera d’Alba 2011. Koster nær det samme som Nipozzano, altså drøyt 150 – i bestillingsutvalget. En typeriktig Barbera med en god blanding av mørke kirsebær og plommer i duft og smak. «Knusk» tørr, men frukten gjør at den ikke framstår slik. Dessuten fant jeg det jeg er svak for, et lite hint av lakris.

Sterk femmer

Ukas anbefaling blir en vin jeg aldri blir lei, eller faktisk to viner jeg aldri blir lei. Jeg nevnte at man ikke må forveksle Christer Berens La Motte med La Motte Cellars mange gode viner fra Sør-Afrika. Her på «bjerget» finner du deres Cabernet Sauvignon og Shiraz. Begge utmerkede viner så du kan egentlig velge ut ifra hvilken drue du trives best med. Begge strålende til rødt kjøtt. Koster 250 så spar dem til julas festmåltid.

Klink sekser

Kommentarer til denne saken