Gå til sidens hovedinnhold

Det vanskelige valget!

Artikkelen er over 8 år gammel

Denne helga går vi til valgurnene for å si vår mening om hvem som skal styre landet de neste fire åra.

Et viktig valg og forhåpentligvis blir deltakelsen stor. Langt mindre betydningsfullt – ja, egentlig bagatellmessig er riktig valg av vin til ulik mat. Men likevel drister jeg meg til å skrive noen linjer om nettopp det.

Scampi eller reker i en eller annen form er ofte bruk som forretter, jeg foretrekker kamskjell. Mine to favorittdruer blir nok Riesling og Chardonnay, men så vel en Viognier eller en Gewürztraminer kan vi hygge oss med. Fordi jeg skal ha hvitvinen nærmest så tørr som bare mulig, blir det oftere en Riesling enn en Gewürztraminer. Sistnevnte vin synes jeg faktisk må ha litt restsukker for å få fram alle nyansene.

Hugel Riesling 2011 er en tørr og elegant Riesling. Hugel holder til midt i den idylliske middelalderbyen Riquewihr og gjester du byen i innhøstingen kan de oppleve gamle velbrukte traktorer riste seg fram på brusteinen og inn til Hugel for levering av druer. Dette er en Riesling akkurat slik jeg vil ha den. Sitrus, grønne og gule epler, samt «knasende» gode mineraler. OK, ikke av de rimeligste Rieslingene, den nærmer seg to lapper, men den er, akkurat som Trimbachs Riesling fra litt lengre ned i dalen (Ribeauville), strålende.

Terningkast seks

Mens vi snakker om huset Trimbach. De har en nydelig Gewürztraminer med beskjedent med restsukker, kun fem gram per liter og dermed kategorisert som tørr. Likevel vil du straks merke den kjente aromaen fra en Gewürztraminer, litchi, eller kjærlighetsfrukt som mange ønsker å kalle den. Men du finner også, rose, lime og litt honning. Ypperlig til sushi og laks. Koster 160 og finnes i de fleste utsalg.

Sterk femmer

Tilbake til Riesling. Østerrikeren Allram Gaisberg Riesling har en imponerende fylde. Dessuten balanserte dufter av epler og sitrus. Selv om den har drøye 5 gram restsukker oppleves den tørr, svært elegant og med flott syre. Ifølge mine kilder skal den ha god lagringskapasitet. Nå er 2011 i handelen for om lag 140.

Sterk femmer

Helt konge er Bouchard Meursault, nå som 2010. Ved en test at en rekke av Bouchard meget gode viner ved deres slott i Beaume var jeg ikke i tvil. Meursault ble min klare vinner. Koster 350, så det langt fra noen hverdagsvin. Men vi bruker same beløp på en Amarone eller enda mer på en Frescobaldi Mormoreto, så hvorfor ikke? Utrolig elegant. Nydelig balanserte frukttoner og «knasende» flotte mineraler. 100 prosent Chardonnay. Fikser alt du måtte velge av mat dratt opp fra sjøen!

Terningkast seks

Men ønsker du rosa drikke til rosa mat, som scampi og laks – ja, så finnes mange gode alternativer. Etter late, deilige dager i Bardolino ved Gardasjøen ble Cavalchina Bardolino Chiaretto en favoritt. Smak og duft av et knippe søte røde bær fra hagen, samt små innslag av kryddergrønt. Laget av egnens druer, Corvina, Rondinella og Molinara. Koster kun 120.

Terningkast fem

Ukas anbefaling blir ny årgang av Serego Alighieri Possessioni Rosso 2011. Vinen produseres av det kjente vinhuset Masi. Dette er en blend hvor man endrer sammensetningen av druene ut fra den enkelte vinhøst. Denne utgaven er satt sammen av 70 prosent Corvina, 16 prosent Sangiovese, 14 prosent Molinara. Dufter mest kirsebær, som seg hør og bør, men også krydder fra oppholdet på kroatiske eikefat og kirsebærfat. Vinen er fruktig og tanninene er svært hyggelige å forholde seg til. Masi har mange flotte lagringsviner, dette er «ferskvare». Nydelig til hvitt kjøtt, og selvsagt «italiensk mat». Koster kun 135.

Terningkast seks

Kommentarer til denne saken