Gå til sidens hovedinnhold

De vanskelige ordene

Artikkelen er over 12 år gammel

Det er ikke alltid like enkelt å forstå når vinkjennere slår rundt seg med faguttrykk. Terroir, maserasjon, fermentering, tanniner og veraison!

Og har det noen betydning for vinen jeg skal hygge meg med? Ved siden av noen smaksprøver ,skal vi i dag forsøke å gi dere litt innsikt i disse faguttrykkene.

Alle snakker om det, men få vet hva det er! Terroir. Et ord som ikke lar seg oversette og som vinkjennere faktisk legger litt ulikt i verden over. For en franskmann er det et komplekst uttrykk som sier noe om de totale vekstvilkår der vinstokken står. Jordsmonn, sol, skygge, vind, nedbør og temperaturen gjennom så vel året som døgnet er med på å gi plantene ulike vekstmiljøer. Ja selv helningen på jordet hvor vinplantene står har betydning. Men i tillegg vet vi jo at vinprodusenter «manipulerer» sitt terroir på ulikt vis. Det kan være ved vanning eller ved å trimme bladverk. Dessuten lager man jo «blendes», det vil si blandingsprodukter med vin fra ulike områder og av ulike druer.

Maserasjon er betegnelsen på den prosessen hvor man trekker ut fargestoffer og annet ved at skinn og eventuelt stilker er med i prosessen. Fermentering er rett og slett gjæring, der druesukker omdannes til alkohol, varme og kullsyre. Her finnes mange varianter, med naturlig gjærsopp eller tilsatt gjær, med eller uten tilsetting av sukker. Hva tanniner (garvesyre) er? Jo det er det som får munnen din til å snerpe når du drikker tørr vin og sitter i skallet og stilken. Dessuten er det tanniner som gjør at mye rødvin blir bedre med åra! Altså et konserveringsmiddel. Veraison har jeg heller ikke funnet noen oversettelse av, men er et begrep for når røde druer skifter farge fra grønn til rød.

Men vi må jo få tid til litt smaksprøver også. Vi holder oss i dag til rimelige viner. Først ut en Shiraz, som vi egentlig kjøpe inn for å sammenlikne med de to fra California vi hadde med forrige omgang. Igjen var panelet litt delt, men denne strakk dessverre ikke helt til med de amerikanerne. Paarl Hills Shiraz 2007 er en sørafrikaner fra en produsent jeg kjenner lite til, Boland Cellars. Koster en hundrelapp. Egentlig ok fylde og fruktig, men blir litt for pregløs i så vel duft som smak. Snev av vanilje i avslutningen. Terningkast fire.

Samme pris og mindre fylde, men likevel en mer tiltalende vin, er Santepietre Valpolicella Classico 07, fra Lamberti i Veneto. Denne er laget av i hovedsak Corvina, med innslag av Rondinella, Merlot og Molinara. Jo da, selvsagt «enkel», men som sagt tiltalende. Lett behagelig med kirsebærpreg. For meg en «fredagsvin» eller hvorfor ikke forsøke den til torskemiddagen. Terningkast fem.

Mens vi er i Italia tar vi med en vin jeg trives med, med et navn jeg forbinder med ungdomstid og scooter, nemlig Vespa Barbera dAsti 2007 fra Cascina Castlet. Koster litt mer enn de to andre, 125, men det er den verdt. Ikke noe lagringsvin, men en saftig bløt og innbydende sak. Dufter og smaker kirsebær og har noe jeg trives svært godt med, innslag av lakris. Nydelig til hvitt kjøtt, men denne tror jeg også kunne vært noe for dem som sverger til rødvin til torsken. Terningkast seks

Ukas anbefaling? Tja, hva med en billig spanjol helt uten eikeduft? Agostón Garnacha 2007 koster kun 90 og finnes i fullsortiment. Kom i januarslippet. Ingen tungvekter, men til en slik pris nesten et funn, spør du meg. Når jeg dessuten kan styre min begeistring for overdreven eik, ja så er dette et godt alternativ. Flott dyp rød farge. Bløt og behagelig anslag. Soft tvers igjennom. En drikkevin, men også god til alt hvitt kjøtt. Terningkast seks