De siste dråper?

Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Nå er det vel på tide å samle de siste edle dråper til julas høytid.

DEL

I hvert fall blir det slik for vår del. Neste fredag er det boblende drikke som presenteres, slik at du har muligheten til å bunkre på denne siden av julekvelden for nyttårsfeiringen.

Du server sikker noen godbiter fra havet som forrett eller hovedrett i jula. Det kan jo bli nok av feit norsk tradisjonsmat. Derfor plukker vi med oss et par hvite godbiter.

Tariquet Sauvignon Blance 2008 til en drøy hundrelapp har nettopp dukket opp. En innsmigrende frisk vin i den lette sjangeren. Jeg likte den og den kan sikker være et greit følge til sjømat uten en tung kremet saus til. Dufter slik det skal av Sauvignon, nemlig stikkelsbær. Men ikke påtrengende. I stedet små fine nyanser av ulike sitrusfrukter.

Sterk femmer.

Jeg har tidligere omtalt en rekke Petit Chablis-viner jeg synes godt om. En av de aller siste jeg smakte var William Fèvre Petit Chablis 2008 til 145 kroner. William Fèvre er jo kjent for sine nydelige Chablis-viner, men akk så kostbare! Denne Petit Chablisen finnes i fullsortimentet. Det som imponerte meg mest fra den friske karakteren. Her dufter det slik det skal med epler og sitrus, men jeg kan også ane litt urter. Dette er en vin jeg har hygget meg med tidligere år også, og årets utgave må være noe av det beste som Fèvre har kommet med når det gjelder Petit Chablis.

Terningkast seks.

Den neste vinen jeg mener du bør skaffe deg før jul er egentlig en «sommervin», det vil si en vin til grillet kjøtt. Men skal du ha deg en biff med den kjente gule tykke sausen, eller noe annet rødt kjøtt som er godt krydret ja, da kan Guardiolo Rosso Riserva 2006 til kun en hundrelapp være aktuell. Du får mye vin for pengene. Den har en del tanniner, så jeg mener den absolutt er best til mat. Vinen er laget av Sangiovese med et 20 prosent stort innslag av druen Aglianico som trives best nettopp her denne vinen kommer fra, Campania i Italia. Det betyr mest kirsebær i duft og smak, men det dukker også opp andre mørke bær, samt litt krydder. Litt over middels fylde.

Terningkast seks.

En annen italiener som forsvarer sin pris på om lag 160 er Selvapiana Chianti Rufina 2007. Denne Sangiovese-vinen fra Toscana er en god matvin. Selvsagt mest kirsebær, men jeg fant også moreller og fine kryddere. Finnes i fullsortiment.

Sterk femmer.

Jeg skal glatt innrømme det: Etter en periode hvor jeg smakte mye fra den sørlige delen av det afrikanske kontinentet ble jeg litt lei, selv av druen Pinotage som jeg var svært begeistret for en periode. Men nå har jeg vendt tilbake, og funnet flere interessante viner herfra, blant dem nykommeren Barista. Utrolig fylde. Masse smak, kanskje for mye for enkelte, men jeg trives med det. Og ja, den dufter og smaker av kaffe. Dessverre må du til bestillingsutvalget, men det er en svært interessant nykommer. Jeg tror den passer godt til høstmørke helger og småhutrende vinterkvelder i Norge. Druen dufter og smaker mørke plommer med innslag av solbær og litt andre mørke bær. Mer her som sagt kan du dufte kaffe og sjokolade også. Prisen på 130 forsvarer den med glans.

Terningkast seks.

Ukas anbefaling blir Masi Brolo di Campofiorin som nå kom i 2006 utgave til pene 175. Den beste på mange år, ifølge sjefen Sandro Boscaini selv da jeg gjestet ham i Verona i vår. De beste druene plukkes til nettopp denne vinen, hovedsakelig Corvina. Dessuten benyttes dobbel gjæring, det vil si man tilsetter tørke druer til en annen gangs gjæring for å få mer smak, større fylde og mer alkohol. Nærmere en Amarone uten å være en ekte Amarone går det ikke an å komme. Dette er en vin du bare må ha. Tåler minst fem å i kjelleren.

Klink sekser.

Artikkeltags