Blant vinens «konge»

Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

For et par uker tilbake gjestet jeg Piemonte og noen vinhus. Her lages noen av de aller beste vinene i verden, av drua Nebbiolo.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisa og alt innhold på nett

Derfor vil edle dråper i dag og neste fredag i all hovedsak omhandle viner fra denne regionen i Italia. I dag mest Barbera. Neste gang «kongen» og «dronninga».

Nebbiolovin er nok ikke vin for en «nybegynner». Drua er kjent for å ha relativt aggressive tanniner og godt med syre. Derfor bør de lagres i flere år før man nyter dem, minst fem, men mange tåler fint 20 – 30 år. I området rundt den lille pittoreske landsbyen Barolo finnes kanskje de aller beste vinmarkene i området – og derfor også de beste vinene. Barolo er «kongen», Barbaresco er dronninga». Begge laget av Nebbiolo. Men området produserer også et stor kvantum av Barbera-drua, samt Dolcetto. «Moderne» framstilt Barbera er en lekker sak, frisk i fargen og med langt snillere tanniner enn Nebbiolo. «Hverdagsvin» sier de lokalt. Hos Vinmonopolet finner du en rekke nydelige Barbera-viner. Dolcetto betyr den lille søte, men det er ikke sant. Mange viner av drua har tvert imot relativt mye syre. Distriktet produserer også store kvanta av søt sprudlende Moscato-vin. Kanskje Italias mest berømte sprudlende søte vin.

Vi tar sats og starter med noen lekre Barbera-viner. Hos Fontanafredda har man krøpet til korset og leverer nå en BiB av deres Briccotondo, laget av husets dyktige «winemaker» Danilo Drocco. En vin jeg mener har alle muligheter til å bli en volumselger dyktige Danilo Drocco som er sjefvinmaker. Lekker klar rubinrød i fargen og med nydelige dufter av plomme, mørke kirsebær og bjørnebær. Middels fylde og med en imponerende balansert og lang ettersmak. Noen måneder på eik har gitt et lekkert lite innslag av sødme. Jeg synes denne skal nytes litt avkjølt, om lag 17 grader. Romtemperatur blir for hett. Koster kun noen små over 120, og det er den absolutt verd. Nydelig til lyst kjøtt.

Like lekker i fargen er Ruvei Barbera d’Alba, som produseres av Marchesi di Barolo. Selvsagt ikke så ulik Briccotondo med smak og duft av mørke kirsebær, moreller og igjen litt sødme/vanilje etter opphold på eikefat. Her har Marchesi di Barolo tilsatt om lag 15 prosent Nebbiolo til en ypperlig blend. Sikkert derfor at den koster noen tiere mer enn Briccotondo. Likevel;

Like ovenfor den lille og akk så innbydende byen Barolo ligger La Morra og kneiser. En by som absolutt er verdt et besøk med sin fantastiske utsikt over store deler av Langhe. I byen holder også vinhuset Rocche Costemagna til, og de leverer selvsagt også vin av Barbera-drua. En av dem heter Rocche Costamagna Barbera d’Alba Annunziata hvor det siste del av navnet henspiller seg på navnet til deres beste parsell. Hundre prosent Barbera. Du finner vinen i polutsalg i kategori 6, hvor blant annet Gjøvik befinner seg, og prisen er som Ruvei, om lag 160. Nok en gang rubinrød, frisk «fyrig» vin som du gjerne kan nyte alene, selv om italienerne sier vin alltid skal pares med mat. I så fall er denne som andre Barbera-viner ypperlig til pasta og pizza, men jeg mener de er vel så egnet til hvitt kjøtt. Nettopp i La Morra spiste jeg kanin og hadde en nydelig Barbera fra Fontanafredda til. Satt som et skudd.

Også Rocche Costemagna fortjener en sekser på terningen. En årsak er at jeg er i det gavmilde hjørnet i dag. En annen at disse tre alle er nydelige viner.

Uka anbefaling blir også en vin fra Piemonte, men denne gangen spanderer vi på oss en lekker sak fra «dronningen» Barbaresco. Pio Cesare er produsent og de har også en lang og tradisjonsrik historie som alle de andre vi har omtalt i dag. De holder til i distriktets «hovedstad» Alba. Deres Il Bricco Barbaresco har fått 2,5 – 3 års hyggetid på eik og vi finner den brune kanten, flott duft av tørket frukt, litt tobakk og lær, samt liflig krydder. Prisen? En helt annen! Men en fantastisk vin.

Artikkeltags