Gå til sidens hovedinnhold

Biff- og bestillingsviner

Artikkelen er over 12 år gammel

Det nærmer seg raskt ferietider for mange av oss. Derfor er dette den siste vinspalta på denne siden av sommeren. Vi har valgt å plukke litt her og der blant nye årganger av viner vi trives med.

Alltid mye godt fra Peter Lehmann fra Barossa Valley i Australia. Deres Shiraz for eksempel, er jo helt fortreffelig til grillmat. Men i dag er det ny årgang av deres Weighbridge Chardonnay vi har smakt. Og det vi først og fremst sitter igjen med er et nydelig snev av fersken. Jo da, vi finner selvsagt også andre frukter, som sitrus og melon, men det er altså dette underliggende ferskenpreget vi finner interessant. For litt enkle hvite viner blir ofte litt «korte» etter min smak. Men her får vi altså litt ekstra, og det kun til en hundrelapp. Dessverre er denne i bestillingsutvalget, men skal du likevel bestille noe til ferien kan dette være et godt alternativ til det meste man trekker opp av havet. Terningkast fem.

Ikke alle pol i innlandet er like flinke til å ta inn hvite viner. Her er nok både etterspørselen og kunnskapen større i pol langs «sommerkysten». En «sommerlig» hvitvin jeg trives med er Azumbre Verdejo fra Rueda i Spania. Siste årgang er en litt blek gul vin, hvor så vel duft som smak er mer imponerende enn utseendet. Gule og grønne plommer sammen med gule epler? Tja, noe slikt kanskje. Uansett, en frisk og livlig vin som er utmerket alene eller til «loff og reker». Druen er altså Verdejo. Dette er ei drue som ikke er mye kjent her til lands, og som vel faktisk var i ferd med å bli borte sånn på 80-tallet en gang. Men noen tok vare på den og nå er det ei ettertraktet drue til hvitvin. Koster en lapp. Terningkast fem.

Mens vi tester spanske hvitviner tar vi også med Aventino Verdejo/Viura i ny årgang. Her er det et typisk blandingsinnslag, Viura. Det var denne druen som overtok arealer fra nettopp Verdejo, først og fremst fordi den ga større avlinger, etter hva jeg har lest. Den er nok ikke like spennende som Verdejo, men i denne sammenhengen blir totalproduktet meget tiltalende. Epler, plommer og sitrus i skjønn forening. Aventino har jo suksess i Norge med sin Tempranillo, og dette kan fort også bli en slager, men dessverre må man til bestillingsutvalget. Prisen? Noen småkroner over 100. Terningkast fem.

Så finner vi fram litt rødt. Som vi nevnte for et par uker tilbake, har vi testet den nye kolleksjonen til Christer Berens. I dag plukker vi med oss hans Monastrell 06 fra Yecla sør i Spania. Nå består ikke vinen kun av Monastrell (Mourvedre), for det er innslag av så vel Syrah som Garnacha Tinto. Det tror jeg har vært med på å «runde av» så vel duft som smak. Dermed framstår dette som en «snill» Monastrell, med behagelige dufter av plomme og litt søte røde bær. Innslaget av «bondegård» som vi ofte finner i Monstrellviner er ikke påtakelig - og i hvert fall ikke skjemmende. Synes denne, som du finner i basis til 95 små, er best med mat, og da aller helst et stykke lam. Terningkast fem.

En annen rødvin som også er best med mat, gjerne fra grillen, er Famiglia Malbec fra Valentin Bianchi i Argentina. For øvrig samme produsent som står bak kjente viner som Elsa og Sonador. Famiglia Malbec dufter først og fremst mørke plommer, men du finner også andre mørke bær. I munnen vokser det fram flott pepper og noe lakris, og vinen avslutter med en lang behagelig ettersmak. Et godt stykke rødt kjøtt, gjerne godt krydret, og denne vinen...! Et praktfullt møte. Litt pussig, men denne vinen som du finner på bestillingslista, befinner seg kun på et utsalg i hele Norge - på Gran! Så løp. Terningkast seks.

Jeg har smakt en tidligere årgang av Dourthe No. 1 - som falt i smak. Nå fikk jeg anledning til å teste 2002. Dette er en typisk Bordeaux-vin og består av 65 prosent Merlot og 35 prosent Cabernet Sauvignon. En ypperlig mix. Tett fiolettrød farge. En litt ubestemmelig, men kompleks duft av så vel mørke som røde bær. Merlot er ofte vanskelig å plassere. Rund og «snill». Denne må du også i bestillingsutvalget for å finne, til om lag 130. Terningkast fem.

Ukas anbefaling er jeg i hvert fall ikke i tvil om. Jeg har nettopp duftet og duftet på den. Dernest smattet og smattet. En kjempevin du egentlig kan spare til byjubileet i Gjøvik i 2011. Da er den helt sikkert enda bedre, selv om den er konsumferdig allerede. Hva vi snakker om? Clos de los Siete fra Mendoza i Argentina. En superblanding av Malbec, Merlot, Cabernet Savignon og Syrah. Tett mørk rød. Masse balansert frukt. Masse dufter og så dukker det fram mørk sjokolade, nydelig lakris, litt nøtter og ja nesten alt hva du kan ønske deg. Ok, du må ut med to lapper, men det kommer jeg til å gjøre flere ganger for å kunne nyte denne. Terningkast seks - selvsagt.

Og så ønsker vi dere alle en god sommer - med mye sol og litt godt i glasset.