Viner du kan handle inn/bestille med tanke på å bruke ved spesielle anledninger. Alle vinene vi har valgt ut vil også ha et betydelig lagringspotensial, så du er ikke «nødt» til å åpne dem verken i år eller de to-tre-fire neste åra. Vi har valgt å konsentrere oss til noen få land der vi mener å ha en viss oversikt over godbitene.

Første land ut blir Italia, og en vin jeg synes er blant de aller aller beste, Edizone. Denne gang Edizone 10. Det er noen år siden jeg ble kjent med denne fantastiske vinen fra Farnese. Her har man plukket de beste druene fra flere avlinger. Dette er en skikkelig blend laget av Montepulciano, Primitivo, Sangiovese, Negramaro og Malvasia Nera. Ei flaske koster 250, så det er ingen hverdagsvin vi snakker om. Men sammenliknet med så vel gode viner som Amarone, Barolo og Barbaresco synes jeg den er riktig priset. Fantastisk fylde og intens mektig aroma av så vel kirsebær, solbær, plomme og sviske. En vin man bare må ha smakt.

Terningkast seks

Amarone er og blir Amarone. Jeg vet det er litt ulikt syn på disse «kraftpakkene» av en vin. De lages som kjent av tørkede druer, som gir større intensitet, mektigere aroma og fylde, samt noe høyere alkoholkonsentrasjon. Men jeg er fortapt, og trives aldeles utmerket med et glass Amarone. Derfor et lite knippe av disse strålende vinene fra Veneto. Capitel de Roari Amarone della Valpolicella Classico 2007 koster kun 210 kroner, og da mener jeg kun. For som oftest må du nok spandere 50-100 kroner mer for å finne gode Amarone-viner. Capitel de Roari er en elegant Amarone. Ikke av de aller mektigste, men flott duft av svarte kirsebær, moreller og svisker/rosiner. Etter hvert dukker det fram litt sødme også (mokka/sjokolade). Nydelig til et saftig stykke rødt kjøtt.

Terningkast seks

Noen små «gullmynter» til og du kan skaffe deg Begali Lorenzo Amarone della Valpolicella Classico 2006. Personlig synes jeg denne er et lite hakk over Capitel de Roari, ikke minst fordi jeg tror den har et noe større potensial ved lagring. Men selvsagt er de forholdsvis like i så vel duft som smak. Tett rød i farge, svært konsentrert aroma og liflige toner av tørkede frukter. Til rødt kjøtt og ikke minst vilt.

Terningkast seks

Masi Costasera Amarone Classico koster tett på 300. Men nok en gang vil jeg forsvare prisen. En utsøkt Amarone med stor fylde og god balanse tvers igjennom. Nettopp dette med balanse gjennom hele smaksopplevelsen er for meg et av de viktigste kriteriene på en god vin. Igjen masse mørke bær i skjønn forening og nydelige innslag av krydder, tørkede frukter og litt sjokolade/lakris.

Terningkast seks

Skulle du ha lommeboka full av lapper du ikke helt vet hva du skal bruke til, så kan det jo være et forslag å bestille ei flaske eller to av Barolo Carobric 2004 fra Paolo Scavinos skjønnsomme hånd. Jeg har skrevet litt om hans viner tidligere, og de holder virkelig klasse. Så høy klasse at ei flaske Carobric koster 640 (!) kroner. Jeg har smakt den et par ganger, og hatt den som følge til en hjortefilet en gang. En nydelig Nebbiolo, selvsagt. Stor fylde med utrolig eleganse. Modne kirsebær, plommer og litt mørke skogsbær i skjønn forening. Balansert innbydende lang ettersmak. Jeg er nok ikke godt nok bevandret i så kostbare viner til å vurdere denne opp mot viner som kun koster det halve, og som jeg synes er fantastiske. Likevel:

Terningkast seks

Ukas anbefaling blir en rosé jeg hygget meg med på terrassen forrige helg. I strålende sol nøt jeg Laurent Miquel Cinsault Syrah Rosé 2010 fra sørvest i Frankrike. Laget av 70 prosent Cinsault og 30 prosent Syrah ble det en rosévin hvor duft og smak imponerte mer enn fargen. Svært blek lakserosa. Men nydelig duft av hagebær som rips, jordbær og bringebær. Fin syre. Frisk og innbydende.

Sterk femmer