Gå til sidens hovedinnhold

Alltid en BiB på lur

Artikkelen er over 8 år gammel

Heldigvis kommer flere og flere viner med skrukork. Det kan bety at selv nordmenn litt oftere velger ei god flaske vin framfor en BiB.

Vi er verdensledende når det gjelder andel vin omsatt som BiB. Nå har nok selv de mest ihuga flasketilhengerne akseptert at det også finnes god vin på boks, men forhåpentligvis vil skrukorken bety at flere velger denne varianten. Fordelen med skrukork framfor kork er innlysende. Man kan skru igjen før flaska er tom. For dem som er glad i å ha litt vin i sausen er jo dette et stort pluss, samt for dem som gjerne vil ha et glass til maten, men la det være med det ene.

Jeg er av dem som har en BiB eller to stående i kjøleskapet. Selv rødvinen er som oftest der, fordi den da holder seg langt bedre enn på kjøkkenbenken. En klunk hvitvin til fiskesuppa, eller et glass rødt i sausen til et kjøttmåltid, hever smaken. I tillegg kan man da hygge seg med et glass til maten i tillegg. Apropos rødvin i sausen. Det ble lenge sagt at det ikke spilte noen rolle hva for slags rødvin du benyttet, men det er jeg rykende uenig i. Aller best er det om det er samme vin i sausen som i glasset. Men noen ganger synes jeg dråpene jeg skal ha i glasset er vel kostbare til å spandere i sausen. Da kan man se etter vin laget på samme druene og fra samme geografisk område. Du kan fint velge en Ripasso i sausen om du skal nyte en Amarone til det røde kjøttet. Du kan velge en langt rimeligere Sangiovese i sausen selv om du nyter Brunello i glasset, og slik kunne vi ha fortsatt. Noen av mine foretrukne BiB-er dagens tema. Først et par hvite.

Paxis Arinto finnes både som BiB og på flaske. En meget anvendelig portugiser. Flott duft der du finner pære, men også litt banan blant sitrus. Vinen er ikke fatlagret og foretrekker du dette, framfor fedmen fra eika, ja så er det et godt alternativ.

Terningkast fem

Jeg er svært glad i en Chardonnay, og tar gjerne en reise rundt om i verden for å teste ulike varianter, men svært ofte så havner jeg tilbake i Frankrike. Blant mine hvite BiB-er i kjøleskapet finner du ofte en Chardonnay, for eksempel Desvignes Chablis. Rett nok koster den noe mer enn de fleste BiB-er, men da får du ta i betraktning at dette faktisk er en vellaget Chablis. Da er ikke 120 kroner per flaske, eller 480 for BiB-en, noe å ynke seg over. En typeriktig Chablis med epler, sitrus og urter. Dessuten et lite, og delikat innslag av fedme (smør) sånn avslutningsvis. Du finner også de friske mineralene som en Chardonnay kan by på. Er jeg i det gode hjørnet, ja da blir det:

Terningkast seks

Etter en tur til Amerikas vestkyst og en tur til Napa Valley fikk jeg øynene opp for Californias Zinfandel, etter lenge å ha foretrukket viner av denne drua fra Puglia-området i Italia, hvor den heter Primitivo. Nå er ikke innslaget av gode Zinfandel-viner det største i Norge, men faktisk finnes det et par BiB-viner jeg synes er meget anvendelige. Den jeg velger blir Ravenswood Zinfandel. For kun 400 raske får du en meget vellykket BiB. Masse innbydende mørke bær i skjønn forening. Nydelig rundt behagelig anslag og god balanse hele veien. En av mine desiderte BiB-favoritter.

Terningkast seks

Men jeg er også svak for viner fra Nord-Italia. De aller fleste av dem jeg foretrekker er nok på flaske, det vil si Ripasso og Amarone. Men skal jeg ha et enkelt glass kun til hygge en kveld, ja så tapper jeg et glass av Masis Modello Delle Venezie eller Allegrinis Valpolicella. Førstnevnte er en lettdrikkende vin med en fin duft av kirsebær og litt plomme, samt litt krydder og urter. Kanskje vel mye sødme, men det vet jeg det er mange som er svært begeistret for.

Terningkast fem.

Allegrini har mer fylde og koster noen tiere mer, om lag 440. Tiltalende kirsebær og faktisk et snev av Ripasso med tørkede frukter.

Sterk femmer

Kommentarer til denne saken