Mens temperaturen på gradestokken kryper nedover, fyker tallene på vindmåleren oppover, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

På grunn av den kraftige vinden ventes det lokal snøfokk i fjellet, og i tillegg ventes det snø i vestlige fjelltrakter.

Redusert sikt og vanskelige kjøreforhold

Farevarselet er sendt ut for deler av fjellet i Sør-Norge. Faren øker fredag formiddag, og skal være over søndag morgen. I farevarselet er anbefalingen å beregne ekstra tid til transport og kjøring.

– Følg råd og sjekk status fra transportaktører. Sjekk veimelder, bruk riktige dekk og kjør etter forholdene. Unngå unødvendig ferdsel på utsatte steder.

Meteorologisk institutt ber også de som skal ut i fjellet om å vurdere turforholdene nøye, og sjekke vegvesenets trafikkinformasjon om man skal krysse fjellovergangene.

Konsekvenser av snøfokk kan være redusert sikt og lokalt vanskelige kjøreforhold grunnet snø som pakker seg i veibanen. Kolononnekjøring kan bli innført, og veier kan bli stengt på kort varsel.

Slik er fjellovergangene noen utvalgte steder fredag formiddag:

Fv. 27 Venabygdsfjellet Stengt
Fv. 51 Gardli-Bygdin Stengt
Rv. 7 Hardangervidda Kolonnekjøring
E6 Dovrefjell Åpen
E16 Filefjell Åpen
Fv. 53 Tyin-Årdal Åpen
Rv. 15 Strynefjellet Åpen
Rv. 52 Hemsedalsfjellet Åpen

Kaldere temperatur

Nede i lavlandet vil avslutningen av vinterferieuka bli strålende værmessig – men til uka kommer kuldegradene og vinterføret tilbake.

– Det er det samme høytrykket over Storbritannia som setter opp et nordavindsfelt som gjør at vi får arktiske luftmasser strømmende over hele landet. Da kan vi få nattetemperaturer ned mot 10–15 minus på nettene og også kuldegrader på dagtid. Det kan trolig også bli noe snø til uka, men her er det litt store usikkerheter ennå, sa vakthavende meteorolog Martin Granerud til OA tidligere denne uka.