Onsdag fikk Vind IL bekreftelsen de hadde håpet på da generalsekretær i Norges skiforbund, Ingvild Bretten Berg, utløste spenningen på en digital overføring til GOBB-hallen. Skipresident Erik Røste var også med på sendingen som ble overført via Teams, men han hadde meldt seg inhabil fordi Vind er hans hjemklubb.

Vind IL skal arrangere NM del 1. Det betyr også at de beste løperne vil være på plass og kjempe om billetter til VM i Planica.

Stolt ordfører

I 2009 arrangerte Vind IL NM. Da fikk Ingvild Flugstad Østberg sitt store gjennombrudd med NM-gull på 15 kilometer skiathlon i en sesong hvor hun fortsatt var junior.

Ordfører Torvild Sveen, som var på plass da tildelingen ble kjent offentliggjort. Sveen var også glad på hele regionens vegne.

- Målet må være å få til en folkefest i hele kommunen. En hel kommune skal still seg bak Vind IL og sørger fram at vi viser fram frivillighet, byen, kommunen og alt vi har å by på på en flott måte. Det blir kjempeviktig å få profilert, sa Torvild Sveen.

NM blir et samarbeid mellom Vind IL, Byen vår Gjøvik og Gjøvik kommune.

- Organisasjonskomiteen er allerede på plass med Arne Evensen som leder. Nå vil de begynne arbeidet med å lage et godt NM på alle mulige måter, sa Sveen.

Video: Frode Klevrud

Et NM betyr også stor oppmerksomhet. NRK sender rundt 14 timer live fra norgesmesterskap og Gjøvik vil få masse god profilering.

- Det betyr så mye for oss. Jeg er veldig takknemlig for at skiforbundet fant ut at Vind var den beste søkeren og arrangøren i 2023. Dette er en bekreftelse på at Gjøvik som idrettssamfunn klarer å lage de beste folkefestene, sa Torvild Sveen.

Stor dag

Nestleder i skigruppa i Vind, Ole Henrik Evensen, sa under søkeprosessen klubben har snakket om å søke NM på nytt i lang tid. Han sa også at de trengte et spark i baken av Åge Skinstad, Erik Røste og Byen vår Gjøvik for å gjøre tanker til handling. Li og skape engasjement blant befolkningen.

Line Kildal fra Byen vår Gjøvik var til stede i Vind ILs nye og flotte hall under det digitale møtet hvor tildelingen ble offentlig.

- Vi er skikkelig glade nå. Vind har laget en fantastisk søknad og nå skal vi starte arbeidet med å lage folkefest. Byen vår Gjøvik skal bidra med det vi er gode på. Slik som markedsføring og skape engasjement blant befolkningen. Vi skal ha en rolle i prosjektgruppa og stille opp med markedsføringsressurser, sa Line Kildal.

Vind søker ski-NM i 2023

Glad leder

Styreleder i Vind IL, Richard Søfteland Jensen var også veldig glad for å få tildelt det prestisje tunge mesterskapet.

- Dette er noe vi har håpet på å bli tildelt. Vi har hatt ønske om å få et stort arrangement til Vind i lang tid. Etter at vi har fått anlegget på plass med GOBB Arena, nye skiløyper og ny skistadion på plass så er det riktig tidspunkt å få et så stort arrangement, sa Søfteland Jensen.

Han mener det vil få stor betydning både for Vind og hele distriktet.

- Det har mye å si for interessen for langrennssporten at vi kan lokke med et slik arrangement. Markedsføringens effekten, i form av å vise fram idrettslaget som arrangørklubb, er også viktig for oss i Vind. I tillegg er det viktig for Gjøvikregionen at vi kan trekke til oss den type store arrangementer, sa Søfteland Jensen.

Vi vil gjerne se Ingvild Flugstad Østberg i et nytt NM på hjemmebane, og nå begynner det å haste litt

Femte gang

Det blir femte gangen ski-NM arrangeres på Gjøvik.

- Vind IL er en solid søker og en god kandidat for et Norgesmesterskap i langrenn del 1, og det er stor langrennsinteresse i distriktet. NM på ski er en viktig tradisjon å videreføre, og det er høy prestisje i det å arrangere mesterskapet. Tilbakemeldingene etter blant annet NM i 2009 var meget gode, og vi ser frem til et spennende hoved-NM i langrenn om to år, sier leder av langrennskomiteen i Norges Skiforbund, Torbjørn Skogstad.

Det har tidligere vært arrangert NM på ski på Gjøvik fire ganger med forskjellige arrangørklubber. Første gangen var så tidlig som i 1947, deretter ble det arrangert NM i 1959 før den første TV-sendingen fra mesterskapet i Gjøvik var i 1990. Vind IL arrangerte mesterskapet i 2009, og 14 år senere gjør de comeback som arrangør.