Villfarelse i helseforetaket om personvern og åpenhet

INFORMASJON: – Direktøren i SI uttaler i et intervju med GD at de heller ikke kan opplyse om hvilke sykehusavdelinger som behandler disse pasientene. Samme villfarelse synes kommunikasjonsdirektøren å være i, skriver artikkelforfatteren.

INFORMASJON: – Direktøren i SI uttaler i et intervju med GD at de heller ikke kan opplyse om hvilke sykehusavdelinger som behandler disse pasientene. Samme villfarelse synes kommunikasjonsdirektøren å være i, skriver artikkelforfatteren. Foto:

Av
DEL

KommentarI all offentlig virksomhet gjelder prinsippet om åpenhet og innsyn. Hvis det er snakk om personidentifiserbare opplysninger om pasienter, går taushetsplikten foran offentlighetsprinsippet. Opplysninger om pasienters kjønn, alder, underliggende sykdommer, hjemstedskommunen og osv. vil kunne røpe pasientens identitet, og taushetsplikten kan være til hinder for at slike opplysninger gis.

Da er det pasientens krav på konfidensialitet som veier tyngst.

Men direktøren i SI uttaler i et intervju med GD at de heller ikke kan opplyse om hvilke sykehusavdelinger som behandler disse pasientene. Samme villfarelse synes kommunikasjonsdirektøren å være i. Lovgivningens bestemmelser om taushetsplikt og personopplysningsvern er imidlertid ikke til hinder for at det gis slike opplysninger.

Det er ikke taushetsbelagt hvilke sykehusavdelinger som for eksempel behandler flest pasienter. Det antas først og fremst å være SIs håndtering av situasjonen som er av interesse for pressen og for publikum.

Når ikke taushetsplikten gjelder, bør SI praktisere åpenhet og innsyn. Hvilke interesser tjener det at det ikke er åpenhet om dette?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags