Gå til sidens hovedinnhold

Vikingsverd forbudt?

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Med utgangspunkt i regjeringens ønske om å forby machete, har Politidirektoratet foreslått et generelt forbud mot alle blad som er lengre enn 25 cm. I realiteten kan det bety forbud mot å eie sverd, sabler og lignende, uansett om de er antikke, historiske rekonstruksjoner, eller har blunt (avrundet) egg. I tillegg vil det også bety forbud mot alle type verktøy med langt blad, eksempelvis noe så harmløst som en isolasjonskniv.

Politidirektoratet har lagt ut tre foreslåtte endringer i våpenforskriften. Alle går i hovedsak på et forbud mot å eie blad på over 25 cm. Det strengeste forslag krever innlevering til politiet av alle typer kniver og verktøy med bladlengde over 25 cm for destruksjon, som i tilfellet blir en meget kostnadskrevende operasjon.

Årsaken til dette forslaget, er et politisk ønske om forbud mot machete. Politidirektoratet finner ingen annen løsning enn å gjøre alle kniver og redskaper med langt blad ulovlig. Hvorfor er det så viktig å forby machete? Det finnes ingen kriminalstatistikk som viser at machete er et stort problem i Norge. Vanlig kort kniv er det vanligste mordvåpenet her til lands. Machete har imidlertid dukket opp ved noen anledninger i gjengmiljøet i Oslo. Derfor har forbud mot machete blitt en symbolsak for politikere som vil vise handling ovenfor gjengkriminalitet. I denne sammenheng må en huske på at det allerede er ulovlig å bære kniv på offentlig sted. Altså det er alt forbudt å ta med en machete ut på gata.

Men gjør det noe da å forby kniver og lignende med blad lengre enn 25 cm? Jeg skal ikke svare for alle håndverkere, men for alle som driver med historisk gjenskapning vil et slikt forbud være en katastrofe. Kostbare rekonstruksjoner av vikinge- og middelaldersverd og sverd med avrundet egg som brukes i oppvisninger, til trening og konkurranse, samt sverd brukt i symbolske handlinger, må i verste fall innleveres for destruksjon. Vi må heller ikke glemme at nesten alt som brukes av sverd, sabler og lignende i historiske spel, på festivaler og arrangement samt i film- og TV-innspillinger, er i privat eie eller eies av organisasjoner som vil rammes av forbudet på lik linje med enkeltpersoner.

Norge har også mange samlere som sitter på blanke våpen som er en viktig del av vår historie. Skal dette inndras og destrueres uten kompensasjon? Hvilke kulturskatter vil ikke gå tapt i en slik prosess? Hva med deg som har oldefars gamle sabel på veggen fra unionsoppløsningen i 1905, den blir jo også ulovlig å eie.

Til alle typer fekting, trening og konkurranse, brukes sverd som er laget med (blunt) avrundet egg og spiss, nettopp for å hindre at noen blir skadet. Vil disse også bli ulovlige? De har jo et blad på over 25 cm selv om de er ufarlige. I Danmark, som har et tilsvarende regelverk, går politiet rundt på vikingfestivaler og beslaglegger harmløse sverd og skriver ut bøter. Det gir jo god oppklaringsprosent, men det forhindrer vel lite kriminalitet og er vel kanskje også dårlig bruk av politiets ressurser.

Skal det virkelig bli ulovlig å eie et vikingsverd i landet hvor vikingene kom fra? Er noen i det hele tatt drept av et sverd i Norge de siste hundre årene? Jeg har ikke hørt om noen. Hvem vil et slik forbud rammer? Det vil kun ramme de lovlydige, men får neppe noe konsekvenser for de kriminelle! De skaffer seg alltid de våpnene de trenger. En machete lager du lett av en tynn stålplaten, med en vinkelsliper og litt gaffateip til håndtak.

Symbolpolitikk virker ikke, politiske tiltak må baseres på fakta og sunn fornuft!

Kommentarer til denne saken