Norge bør gjøre som Europa. Nå som nordmenn mer eller mindre er tvunget til å ta sommerferien her hjemme i Norge, mener vi det hadde vært lurt å tilby en slags interrailbillett for tog og buss i Norge. Med en nasjonal «loffe»-billett vil vi kunne opplevd hele Norge på en billig og miljøvennlig måte.

I dag koster det mer å ta toget mellom de store byene i Norge enn det koster å ta fly for samme strekning. Tog bør alltid være billigere enn fly. Med en nasjonal tog- og bussbillett til en rimelig pris, kan selv vi som er unge oppleve Norge uten å enten måtte fly eller blakke oss. Å kunne kjøpe en tidsbegrenset billett for alle togstrekninger her til lands, ville gjort det enklere og billigere å reise miljøvennlig denne spesielle sommeren. Vinn-vinn situasjon: reise trygt, ta godt hensyn til smittevern, rimelig og miljøvennlig.

Statsministeren anbefalte å se Norge «på biltur, til fots, med båt, tog eller fly». I den krisen vi opplever nå er det lett å glemme den større krisen kloden har – klimakrisen. Det er kjent at ulike transportmidler påvirker kloden vi bor på forskjellig; å fly fra Oslo til Bergen slipper ut minst 24 ganger så mange CO₂-ekvivalenter sammenlignet med å ta tog.

Jeg gleder meg til sommeren og spesielt til å ha Norge for oss selv i en liten periode, slik at vi kan oppdage alt det landet har å by på. For å gjøre det på en måte som ikke gjør den andre krisen vanskeligere å fikse, forventer vi at regjeringen hører på oss og gjør det billigere å velge det beste – nemlig buss og tog!