Gå til sidens hovedinnhold

Vi trenger unge med vilje til å satse

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Koronapandemi til tross, det er gledelig å se unge gründere gjøre liv av sine drømmer og vise vilje til å satse. Det siste året har mange satt tanker om til virkelighet og tatt en sjanse.

Blant dem er den unge bonden Ola Asbjørn Grafsrønningen som tar arven videre og satser stort på nytt fjøs i Hernes, i Elverum. Ola er blant de som tørr å satse med høy risiko, ikke bare ved å ta over driften, men ved å ta den et skritt videre.

Framtida trenger nye løsninger og den trenger slike som Ola som tar en sjanse. Korona-året 2020 har vist oss hvor viktig selvforsyningen er, men kan vi forvente at unge med en trygg jobb skal slippe det de har i hendene å gå på slike prosjekter om vi ikke følger opp med en politikk som gjør det mulig å lykkes?

Ola blir neppe rik av melkeproduksjonen sin, men han kan sikre sin egen inntekt samtidig som han bidrar til økt selvforsyninggrad i Norge og bidrar til norsk melk av ypperste kvalitet på bordet!

Det er mange som vil gi liv til sine drømmer og som vil bidra til samfunnet enten det er gjennom jordbruk, skogbruk, design eller flust av andre ideer som bare ligger der å venter på muligheten. Vi har verktøy som blant annet Innovasjon Norge, som kan bidra med å sette drømmene ut i live, skape nye arbeidsplasser og gi både råd og økonomisk støtte. Dette er verktøy som må brukes aktivt for å møte framtidas utfordringer! Men hvordan skal vi sikre liv og drift i Olas nye fjøs om vi ikke legger til rette for at han og andre unge gründere skal lykkes?

Norge er et langstrakt land, vi trenger både små og store aktører i alle bransjer. Det skaper mangfold og sikrer at folk slipper å stå med lua i hånda. Vi må ikke bare lene oss på at markedet styrer, vi må blant annet legge til rette for at også små og mellomstore gårder skal kunne møte framtida. Koronapandemien har ikke bare vist oss hvor viktig selvforsyningsgraden er, den har også vist oss at unge har både vilje og evne til å snu seg rundt å skape i krevende tider.

I Arbeiderpartiets forslag til partiprogram peker vi blant annet på at vi må gi fylkeskommuner, kommuner og virkemiddelapparatet mer myndighet til å gjøre lokale og regionale vurderinger i arbeidet med å skape nye arbeidsplasser.

Samtidig skal vi drive en grønn utvikling som tar hensyn til miljøet rundt oss, det skal vi gjøre til en mulighet for framtida i både bygd og by.

Jeg er glad for at vi har yngre krefter som Ola som tar sjanser, og vi trenger flere, mange flere. For å møte framtidas behov for arbeid, ressursutnyttelse og nyskaping. De store oppgavene løser vi best sammen, og vi trenger bonden, designeren, butikkmedarbeideren og alle andre med på laget for bidra til verdiskaping og arbeidsplasser!

Kommentarer til denne saken