Vi trenger ikke enda en eksklusiv båt på Mjøsa

KONSESJON: – Mjøscharter forklarer at hverken brygger eller båt tillater dem å ha rullestolbrukere om bord og at dette dessverre ikke er noe de kan gjøre noe med. Hvordan kunne de da få ny konsesjon til å gjenoppta driften? spør Hanna Fu Man Koppang.

KONSESJON: – Mjøscharter forklarer at hverken brygger eller båt tillater dem å ha rullestolbrukere om bord og at dette dessverre ikke er noe de kan gjøre noe med. Hvordan kunne de da få ny konsesjon til å gjenoppta driften? spør Hanna Fu Man Koppang. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Våren 2018 avviklet Mjøscharter sitt populære reisetilbud på Mjøsa. Årsaken var manglende evne til å tilfredsstille en rekke krav som stilles til alle passasjerskip i nasjonale og internasjonale farvann. Her nevnes blant annet «krav om universell utforming for funksjonshemmede, rullestol etc.». Nå starter Mjøscharter opp igjen rutetrafikken på Mjøsa og da skulle man vel kunne forvente at alt er i forskriftsmessig stand?

Mjøscharter forklarer at hverken brygger eller båt tillater dem å ha rullestolbrukere om bord og at dette dessverre ikke er noe de kan gjøre noe med. Hvordan kunne de da få ny konsesjon til å gjenoppta driften? Mjøscharters tilbud tilfredsstiller fremdeles ikke det ovennevnte kravet. Samtidig bryter de norsk lov om likestilling og forbud mot diskriminering når de utestenger rullestolbrukere og ignorerer kravet om universell utforming.

Prosjektet finansieres av Ringsaker kommune, Gjøvik kommune, Regionrådet for Hamar og Østre Toten kommune i samarbeid med Visit Innlandet og Hamaregionen Utvikling og Reiseliv. Her må kommunene være tydelige og stille strengere krav til prosjektene de legger pengene våre i. Som charterbåt på bestilling, hevder Mjøscharter å tilfredsstille alle krav, men nå opererer de med offentlige midler og et tilbud rettet mot allmennheten. Da krever lovverket mer med hensyn til universell utforming og tilrettelegging.

Fra og med i år er Skibladner stengt for rullestolbrukere grunnet sikkerhetshensyn. Skipets status som fredet gjør det vanskelig å få gjort noe med dette. Derfor fikk flere av oss et nytt håp om å kunne gjenerobre Mjøsa med Mjøscharters moderne SARGO31. Langs kysten og i fjordene klarer man å ha tilgjengelige reisetilbud, så hvorfor skal vi rundt Mjøsa være noe dårligere? Dette kan vi få til! Kommunene har egne råd bestående av funksjonshemmede som kan bidra. Involver oss, så skal dere se hvilke muligheter som faktisk finnes!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken