Gå til sidens hovedinnhold

Vi tar kampen for norsk folkestyre

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Demokrati har aldri kommet gratis. Nei til EU vil forsvare et levende folkestyre der politikere står til ansvar for velgerne. Derfor bygger vi allianser, kunnskap og beredskap i kampen mot norsk EU-medlemskap og mot EØS-avtalen.

Vi jobber for at Norge fortsatt skal ha en fri og selvstendig rolle i internasjonal politikk. For at grunnleggende demokratiske verdier og rettigheter blir ivaretatt og for at våre naturressurser blir forvaltet av norske myndigheter og institusjoner.

Norsk energipolitikk og klimapolitikk må styres fra Norge! Gjennom EØS-avtalen blir Norge nå en del av EUs energiunion. Nei til EU kjemper politisk og rettslig for å hindre at energien vår blir overstyrt av EU og energibyrået ACER. Vi vil beholde virkemidlene vi trenger for en grønn omstilling i Norge og en offensiv klimapolitikk.

Regjeringen vil at Norge tilslutter seg EUs fjerde jernbanepakke gjennom EØS-avtalen. Nei til EU godtar ikke EU-direktiver som vil gjøre det umulig for Stortinget i å legge om jernbanepolitikken, likegyldig hva velgerne mener. Vi godtar ikke at nasjonale sikkerhetskrav på norsk jernbane kan bli overprøvd av EUs jernbanebyrå i Frankrike. Å gi jernbanebyrået direkte myndighet i Norge er i strid med EØS-avtalens forutsetninger.

EU mener at norske kommuner bryter EØS-avtalen når de tilbyr rimelige offentlige tjenester på områder der det også fins private tilbydere. En rapport fra Kommunenes Sentralforbund advarer om mye dyrere svømmehall, skolefritidsordning, kino og gravstell hvis kommunene blir pålagt å drifte på vanlige kommersielle vilkår. Regjeringen og EU vil også at kommunestyrer og fylkesting skal varsle EU og EØS-tilsynet før de kan fatte reguleringsvedtak.

En EØS-avtale som gir dyrere tjenester for innbyggerne og som setter munnkurv på lokalpolitikerne er ikke forenlig med et virkelig folkestyre. Nei til EU er en tverrpolitisk organisasjon med rundt 20.000 medlemmer, fylkeslag i alle fylker og lokallag over hele landet. Nei til EU er grunnlagt for å hindre at Norge skal bli medlem i Den europeiske union, og vi kjemper mot flytting av politisk makt fra Norge til EU gjennom EØS-avtalen.

Kommentarer til denne saken