Vi skal stå sammen – også om kostnadene

DUGNAD: - Til nå har både bedrifter, staten og arbeidstakere vært med på dugnaden. Det er derfor en klar forventning om at alle i verdikjeden til de berørte bedriftene må bidrar, skriver artikkelforfatteren.

DUGNAD: - Til nå har både bedrifter, staten og arbeidstakere vært med på dugnaden. Det er derfor en klar forventning om at alle i verdikjeden til de berørte bedriftene må bidrar, skriver artikkelforfatteren. Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Før helgen rettet Erna Solberg pekefingeren i været. «Hele verdikjeden må være med ta tapene. Hele verdikjeden må være med på dugnaden.»

En fersk medlemsundersøkelse fra NHO Service og Handel viser at halvparten av bedriftene sliter med å betale løpende utgifter og frykter konkurs som følge av koronakrisen. Sammen med bedrifter innen reiseliv er service- og handelsbedriftene blant dem som er hardest rammet av koronakrisen.

Akkurat nå er Innlandet, Norge og resten av verden inne i en krevende tid. For mange innen tjenestenæringen er det akutt likviditetskrise. Flere bedrifter må velge hvilke regninger de skal betale, fordi pengene ikke strekker til. Dette er noe som offentlige instanser, private kunder, underleverandører og selskaper som driver med næringseiendom kjenner til og må ta hensyn til.

Butikkene og mange næringsdrivende har store tap, og staten vil nå dekke deler av de faste kostnadene. For at levedyktige bedrifter skal holde seg flytende gjennom krisen, samt at vi alle skal ha en jobb å gå til når dette er over, må også de som «eier» de faste kostnadene bidra. Her snakker vi om de som leier ut, de som forsikrer, kommunene som krever inn offentlige avgifter, mm.

Det er ikke nok i mange tilfeller å bare utsette innbetalingene. Det er det samme som å utsette problemet. Selvsagt skal også levedyktige selskaper som driver med næringseiendom eller forsikring eksistere når dette er over. Men det gjelder også leietakerne. Her må det vises skjønn og klokskap.

De hardest rammede bransjene sliter nå kraftig økonomisk. Regningene forfaller nå og mange frykter at de ikke vil overleve de kommende ukene. Veien er kort til skifteretten. Til nå har både bedrifter, staten og arbeidstakere vært med på dugnaden. Det er derfor en klar forventning om at alle i verdikjeden til de berørte bedriftene må bidrar. Det må etableres en god dialog om hvordan alle parter skal komme seg helskinnet gjennom denne dramatisk tiden.

CC eiendom er et eksempel til etterfølgelse. CC eiendom har gjennom et felles opprop forpliktet seg til å gi en midlertidig husleiereduksjon for leietakere som er rammet av krisen. Senteret har løpende dialog med enkeltleietakere for å finne individuelle løsninger for dem som trenger det mest. Dette viser dugnadsånd.

Det er viktig at alle i verdikjeden nå viser seg fleksible, konstruktive og finner framtidsrettede og kloke løsninger sammen. Vi må nemlig stå sammen gjennom denne krisen. Ikke en og en, ikke som enkeltaktører; men som et team, som en flokk med felles mål om å overleve som ulike bedrifter.

Regningene forfaller nå – dugnadsånden må bestå.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken