Gå til sidens hovedinnhold

Vi må ta klima på alvor!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er ikke tvil om at klima og miljø må stå øverst på dagsorden i alt vi foretar oss. Spørsmål om klima og miljø vekker sterke følelser og debatten blir ofte tøff. Min politiske interesse ble tidlig vekket og det var skole- og miljøpolitikk som sto mitt hjerte nærmest. Mye har skjedd siden jeg var ung, utfordringene har blitt større og løsningene annerledes.

I Høyre tror vi på grønn vekst. Vi er teknologioptimister og vi vet at vi kan omstille oss. Mange av løsningene på vår tids største utfordringer har vi her i Oppland og Innlandet. Industrien vår er best i verden på grønn teknologi, de er med i verdensmesterskapet i grønne løsninger hver dag. De forsker og utvikler framtidas løsninger for bilindustrien, landbruket, byggebransjen og veivedlikehold for å nevne noe. Vi har naturressursene – ren kraft, fruktbar jord, stabile temperaturer og skog. Det er grunn til optimisme!

Kanskje er det sånn at vi alle må eie litt færre ting i årene som kommer, kanskje kan det være greit også. Sannsynligvis vil vi reise mindre med fly, mer med el-bil og tog og forhåpentligvis vil vi feriere mer i eget land. Smart teknologi gjør at vi kan redusere unødvendig reising og oppholde oss mer hjemme. Alt dette kan være bra og bidra til mer livskvalitet.

Jeg tror ikke vi redder verden dersom vi blir livredde og vil vedta hva folk skal spise, snarere tvert imot. Jeg tror på et Norge der vi spiser norskprodusert mat, der vi har flere dyr på beite og der rødt kjøtt er anerkjent som sunn og bærekraftig mat. Vi må ikke glemme at landbruket er grunnlaget ikke bare for matproduksjon men også for reiseliv, levende bygder og naturmangfold. Vi må i større grad leve av det vi kan produsere her i landet, og da er kjøtt fra beitedyr noe av det vi må satse mer på. Forsvinner dyra forsvinner artsmangfoldet i naturen, blomster, planter og innsekter. Tregrensa krabber oppover og det kulturlandskapet som er kjernen i reiselivsproduktet vårt forsvinner.

Vi har kompetansemiljøene innen forskning, industri og landbruk som skal til for grønn vekst. Derfor vil jeg jobbe knallhardt for at vi får et katapultsenter for landbruksteknologi til Innlandet. Jeg mener det bør ligge på Toten, der senter på presisjonslandbruk allerede er. Da ligger det til rette for nært samarbeid med NTNU og industrimiljøet på Raufoss.

Valget står mellom en venstreside i norsk politikk som ikke er enige om utfordringene og slett ikke om løsningene, og Høyre som anerkjenner de store utfordringene vi har men som ser muligheter og er optimistiske med tanke på hvilke muligheter det gir oss i Innlandet. Vi har kunnskapen, teknologien og naturressursene. Sammen kan vi sørge for at utslippene går ned og at det skapes flere grønne arbeidsplasser i Innlandet.

Vi som er politikere i dag har et stort ansvar for hvordan fremtiden blir. Spiller vi kortene våre riktig kan klimapolitikken både redusere utslipp og gi Norge nye arbeidsplasser og grønne industrieventyr. Men da må de som tenker grønt, stemme blått.

Kommentarer til denne saken