Gå til sidens hovedinnhold

Vi må satse på barn og unge

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På senhøsten i fjor raste debatten rundt kutt i skolestillinger i Nordre Land og Østre Toten kommune. Begge kommunene har i sine budsjettplaner for 2019 valgt å spare inn flere millioner i grunnskolen. Dette betyr at Nordre Land kutter ut 8 fulle stillinger direkte knyttet til undervisning, mens Østre Toten kutter 10 lærerstillinger og hele 16 assistentstillinger. Kutt i kommunenes poster som angår barn og unge er dessverre blitt et økende problem, også hos andre kommuner. Dette ser vi i Oppland Bygdeungdomslag på som svært uheldig.

Kommunepolitikere jobber i disse dager frem mot den kommende valgkampen og mange vil satse på levende bygder. For å få til det, må bygda være et attraktivt sted å bosette seg for unge mennesker. Hvordan skal bygdene våre bli det, dersom skolene våre ikke har lærere nok til barna våre, eller arbeidsplasser til de kommende lærerne? Som ungdomsorganisasjon ønsker vi å styrke barn og unges muligheter på bygdene. Med færre lærere og assistenter vil trolig flere barn havne utenfor med økt mobbing og utestengelse. Det å bli sett som elev i en hektisk skolehverdag vil bli vanskeligere, både faglig og sosialt. I Opplæringsloven står det tross alt nedfelt at alle barn og unge har krav om tilpasset opplæring. Uten nok lærere og assistenter i skolen vil det bli vanskeligere å tilfredsstille dette kravet.

For at bygdene skal være attraktive trengs det arbeidsplasser. Lærerutdanningen har nylig blitt femårig, og man satser på ny og dypere faglig kompetanse, men det hjelper lite dersom det ikke er jobb å få.

Hvis de nyutdannede lærerne ikke får jobb på bygda, flytter de ikke tilbake etter endt studie. Dette kan på sikt få konsekvenser for hele lokalsamfunnet. Forstår ikke kommunepolitikerne at skolen er et av bygdenes viktigste livsgrunnlag for bosetting? Oppland Bygdeungdomslag oppfordrer til å øke budsjettposten for barn og unge med sikte på grunnskolen. Dette bør være en sentral del av alles partiprogram, samt å faktisk gjennomføre det.

For å opprettholde levende bygder må det satses på barn og unge. Det koster å drifte en skole, men det å investere i barn og unge er å investere i framtida. Gi barn og unge en god skole og gi de unge arbeidsplasser å komme tilbake til!

Kommentarer til denne saken