Gå til sidens hovedinnhold

Vi må forsvare våre verdier, nå mer enn noen gang

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

De torturer, de dreper, og de kidnapper mennesker på grunn av deres religion, politiske overbevisning og etniske bakgrunn. Det er over en million mennesker som sitter i konsentrasjonsleirer på grunn av deres verdier. Stornasjonens utnyttelse av makt stopper ikke der.

Det var et nytt lovforslag som utløste protestene i juni. Loven var et forsøk på å svekke politiske aktivister og fritenkere. Det var et forsøk på å skremme ungestudenter og fredelige demonstranter fra å heve stemmen mot diktatur og fascisme. Millioner av mennesker tok til gatene for å demonstrere, og som resultatet ble loven slått ned. Videre var det viktig at flere mektige posisjoner skulle bli valgt på nytt gjennom folkeavstemninger. Ønsket deres om et demokratisk valg av hvem som styrte ble raskt oppfylt, bevegelsen var for mektig i sin plass til å bli slått ned på. Folket som deltok i demonstrasjonen ofret helse, karriere og sine egne liv i håp om forandring for hele provinsen.

Det er ikke å legge skjul på at Kina er meget mektig både politisk og økonomisk. Men så lenge deres handlinger går imot Norges prinsipielle verdier er det ingen grunn til å være så tette samarbeidspartnere. Kinas ambisjon er at verden skal bøye seg på grunn av deres økonomiske makt, gjentatte ganger har Norge valgt å ikke tråkke på tærne til det politiske monsteret, men nå må det være nok.

Vi burde aldri forhandle med våre verdier.

Vi burde aldri bøye oss til en nasjon som ønsker å svekke demokratiet.

Vi må stå på den rette siden denne gangen.

Nobels fredspris er en internasjonal anerkjent pris. Den symboliserer styrke, forandring og ikke minst et håp for fred. I fjor høst nominerte Venstres Guri Melby, demokratiforkjemperne til fredsprisen. Dersom prisen ikke blir utdelt til demonstrantene på grunn av Kinas uttalelse, viser dette hvor mye makt Kina sitter med i hånden. Vi kan ikke la oss skremme på grunn av deres økonomiske og politiske posisjon.

Kommentarer til denne saken