Carl I. Hagen er «lettet» over resultatet av helgens kampvotering i Oslo Fremskrittsparti. Partiveteranen stilte som motkandidat til Aina Stenersen om tredjeplassen på fylkeslagets nominasjonsliste foran høsten stortingsvalg. Hagen tapte voteringen, og sier altså til NTB at han er lettet. Fordi dette betyr at han nå kan fokusere på å drive valgkamp i Oppland, her han som kjent ble hentet inn til å toppe nominasjonslista i fjor høst.

Oddsen for å komme inn på Stortinget fra en tredjeplass i Oslo synes uansett å være skyhøy. Og partiet har ikke merkbar vind i seilene på Innlandet heller. I GDs måling på nyåret ble Frp beregnet til en oppslutning på 5,0 prosentpoeng i fylket. Ved forrige valg var resultatet i Oppland på 12,2, og tendensen er fallende. I Innlandet som landet for øvrig er det Senterpartiet som er i siget, med målinger over 30-tallet, mens Arbeiderpartiet sliter. Ut fra GD-målingen lå Sp an til å kunne sikre seg tre av representantene fra Oppland til høsten, mens Ap kun hadde førstekandidaten inne, og Høyre knep det siste mandatet. Poll of polls beregnet den gang at SV lå best an i spørsmålet om utjevningsmandatet.

Men nå skal altså den tidligere velgermagneten Carl I. Hagen for alvor inn i valgkampen i Oppland. Det blir interessant å se hvilke regionale og lokale saker han tenker å kjempe for. Til NTB forteller Hagen om to saker han vil fokusere på i valgkampen; – Vi må slutte å sløse bort milliarder på unødvendige klimatiltak, og vi må ha en strengere innvandringspolitikk.

Dessuten er han «møkka lei» unge mennesker som er kritiske til større pensjonsutbetalinger, uttaler han i samme intervju. Dette er kjente toner fra Hagen. Vi håper velgerne møter utsagn og konklusjoner også på disse områdene med spørsmål om kildekritikk, faktagrunnlag og kontekst. Samtidig bør vi de neste månedene grunne litt på hva som er viktig at våre sendebud i nasjonalforsamlingen har fremst på agendaen.

Er virkelig strengere innvandringspolitikk nå en fanesak i et fylke med fraflytting, forgubbing og utsikter til alt for få omsorgsarbeidere de neste tiåra? Neppe. Innlandet trenger konstruktive stortingsrepresentanter som kjenner Oppland.