Innendørs hockey, hopetusse-kjøring to meter fra husveggen, sprenging av dynamitt, og klassikeren; en nabo som begynner å spille fløyte klokka seks om morgenen lørdag og fortsetter i seks timer, det er et utvalg av de mer kuriøse lydene som nordmenn har blitt vekket av fra naboen.

Det viser en undersøkelse gjennomført YouGov på vegne av høyttalerselskapet Sonos. Den ble gjennomført i slutten av april i år, og 75 av 1009 deltakere var fra Innlandet.

Oppussing til besvær

Deltakerne i undersøkelsen har oppgitt de mest irriterende lydene fra naboen.

– 7 av 10 nordmenn har blitt forstyrret eller vekket av naboen i løpet av det siste året. Det er bråk knyttet til «evigvarende oppussingsprosjekter» eller annet praktisk arbeid som er den største synderen. Eksempelvis er det flere som oppgir at de hører motorsager og gressklippere midt på natten, sier Ninni Lindertz, nordisk markedssjef i høyttalerselskapet Sonos.

Innlandet ligger på landsgjennomsnittet, 71 prosent opplevde å bli forstyrret eller vekket av naboen.

60 desibel er grensa

Sonos-undersøkelsen viser at de fleste nordmenn godtar opptil 60 desibel på kveldstid i hverdagen.

– Lyden av en oppvaskmaskin eller en vanlig samtale er innafor, og det tilsvarer omtrent 60 desibel. Prøv imidlertid å unngå støvsuging eller hårføning etter normal leggetid, da det tilsvarer henholdsvis 70 og 90 desibel, forklarer Ninni Lindertz i forbindelse med undersøkelsen.

24 prosent synes plenklipping er greit

Fire prosent av dem som har svart i Innlandet, synes det er helt greit med fyrverkeri sent på kvelden en vanlig hverdag. Like mange synes et jetfly som tar av er greit. Fem prosent synes det samme om kompressorbor. 24 prosent av de spurte synes lyden av motorgressklipper er helt greit sent på kvelden.

64 prosent av de spurte synes lyden av regn sent på kvelden er greit. Det var den lyden som innlendingene fant mest akseptabel. 49 prosent fant at biltrafikk også er ok.

Musikkvaner

19 prosent av de spurte i Innlandet ble plaget av musikk fra naboen det siste året. Sonos har også undersøkt hva folk i Innlandet helst hører av musikk. Rock er mest populært. Det som irriterer mest er hiphop og rap. 21 prosent svarer at det er den mest uønskede musikksjangeren.

– Det ser ut til at nordmenn vektlegger hvilken type musikk naboen spiller, og de refererer til naboens musikk som eksempelvis «dårlig», «fæl» eller som «dunkemusikk». Dersom du først skal spille høy musikk, er det pop og rock som er de mest foretrukne sjangrene. Hiphop er derimot den sjangeren nordmenn misliker mest at naboen spiller, påpeker Ninni Lindertz

Topp 20 lyder nordmenn har forstyrret naboen sin med:

Dette er ikke nødvendigvis de hyppigste lydene, men noen av de mest ekstraordinære. (Kilde: YouGov-undersøkelse utført på vegne av Sonos, april 2020)

 1. Bankelyder fra et evigvarende oppussingsprosjekt
 2. Naboen skriker og skyter opp raketter hver helg
 3. «Rytmisk sportsklipping» av gress hver søndag
 4. Naboen banker med toalettbørsten sin «flere ganger i timen, hele døgnet»
 5. Røykvarsler med dårlig batteri piper mens naboen er bortreist
 6. Høy «death metal»-musikk som får overskapene på kjøkkenet til å vibrere
 7. Operasanger-øvelser
 8. Innendørs hockey
 9. Skyting
 10. Naboer som har «sengevals»
 11. Bilalarm som går med jevne mellomrom
 12. Saging i stein på en fin sommerdag
 13. Innendørs bruk av tresko
 14. «Høres ut som en dyrehage» fram til klokka tre om natten
 15. Naboen legger gulv og har fest samtidig – midt på natten
 16. Seks hunder som bjeffer fra klokka seks om morgenen til klokka to om natten
 17. Kjøring av «hoppetusse» to meter fra husveggen
 18. Sprenging av dynamitt
 19. Hamring og sirkelsag klokka halv åtte om morgenen på første påskedag
 20. Naboen begynner å spille fløyte klokka seks om morgenen en lørdag, og «konserten» varer i fem timer