Julen er en tid som rommer mye. Den rommer glede, enten det er glede over god mat og gaver eller gjensynsglede. Julen rommer sosialt samvær med familie og venner, den rommer omtanke og den rommer kjærlighet.

Oddgeir Bruaset fortalte en gang om den gule glassfuglen. En historie om kjærlighet. Om to gutter på seks og tre år som hadde fått hver sin gule glassfugl til jul. Disse skulle henges på treet og da gutten på tre mistet sin i bakken endte det med såre tårer over den knuste fuglen. Da snudde den seks år gamle gutten seg mot lillebroren og sa «du kan få min du». En uoppfordret og gavmild gest av en seks år gammel gutt. Kjærlighet mellom søsken. Kjærlighet mellom far og sønn. Kjærlighet mellom far og mor.

Dessverre rommer også julen ensomhet for mange. Ensomheten har mange former, og er ikke det samme som å være alene. Noen føler seg ensomme, selv om de er omgitt av andre. Kanskje fordi de ikke blir sett, eller fordi de ikke klarer å åpne seg om hvordan de egentlig har det. Disse er ensomme i sitt eget hode. Andre føler seg ensomme, fordi de ikke har noen. For mange rommer også julen en følelse at av de ikke står noen nær.

I det som etter hvert har blitt en klassisk julefilm kan vi høre de kloke ordene – «kjærlighet er overalt». Mange vil kjenne igjen fortellingen fra Love Actually. Fortellingen om at det noen ganger kan være vanskelig å se, men at kjærlighet finnes overalt. Mellom mor og barn, besteforeldre og barnebarn, naboer, kjærester, gamle venner og i gode handlinger og omtanke med hverandre. I de mange tusen telefonsamtalene som gikk ut fra Twin Towers var det ikke meldinger om hat og hevn, nei, det var meldinger om kjærlighet. Hvis du leter godt rundt deg – er jeg sikker på at du kan finne kjærlighet.

I år har det vært et vanskelig år for mange. Vi i Kirkens SOS har snakket med mange som har følt mer på ensomhet enn tidligere. Unge mennesker som ikke fikk vært på skolen eller deltatt på fritidsaktiviteter. Eldre mennesker i risikogruppen, som ikke lenger turte å gå ut, men som tidligere hadde pleid å treffe folk på butikken eller i parken. Folk som ble permitterte og savnet samholdet på jobb.

Derfor håper vi at du, kanskje spesielt denne julen, strekker ut en hånd til de som kjenner seg ensomme. Kanskje kjenner du noen som ikke får dratt hjem til jul? Eller som har familien sin i utlandet? Kanskje kjenner du noen som faller mellom to stoler på grunn av smittevernreglene? Eller som ikke klarer å se kjærligheten som omgir oss? Kanskje din julegave i år skal være å kjenne på gleden i å gjøre noe godt for andre.

Julen rommer omtanke og kjærlighet. Ta en telefon og spør hvordan det går. Inviter med noen ut på en gåtur i romjulsdagene. Se en julefilm sammen, over nettet. Inviter med en ekstra i gruppechatten. For selv om vi må holde avstand nå, må vi ikke glemme å være varme og nære. En liten telefonsamtale kan gjøre en stor forskjell!

Trenger du noen å snakke med? Ring oss på 22 40 00 40. Vi er her. Alltid.