Fremdeles totalforbud mot åpen ild og brenning i Vestre Toten

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Totalforbudet mot åpen ild, grilling eller andre former for åpen brenning i og i nærheten av skog og mark gjelder fortsatt i Vestre Toten.

Det opplyser kommunen på sine hjemmesider.

Forbudet gjelder:

Alle former for ild, bål og annen varme i eller i nærheten av all skog og skogmark, det gjelder også tilrettelagte bål- og grillplasser og nede ved vannet.

Én fyrstikk eller en sigarettglo er mer enn nok til å starte en skogbrann.

Selv om det kom en del nedbør natt til mandag og dette hjelper en del akkurat nå, vil det tørke fort opp og skogbrannfaren vil igjen øke, dersom det ikke kommer mer nedbør av betydning de første dagene.

Brannsjefene i Gjøvikregionen og på Hadeland er derfor enige om å opprettholde forbudet som nevnt over, foreløpig fram til fredag. Da vil de ta en ny vurdering for helgen og inn i neste uke.

I Vestre Toten er det ellers tillatt å grille i egen hage, på terrassen og lignende. Det samme gjelder også for skoler, barnehager, bedrifter, m.v. som f.eks. skal ha et arrangement. Men vi oppfordrer uansett til å utvise stor aktsomhet og sørge for at grilling skjer på et trygt sted i god avstand fra all skog og mark og på ubrennbart underlag. Sørg for å ha vann eller annet egnet slokkemiddel lett tilgjengelig dersom noe skulle skje.

Brannsjefen fraråder ellers generelt all bruk av engangsgrill. De kan være varme i mange timer etter bruk om de ikke slokkes og kjøles ned skikkelig, og de kan utgjøre en fare også i parker og hager, på verandaer og terrasser. Engangsgriller må aldri plasseres rett på brennbart underlag.

Andre former for aktiviteter og arbeid som ikke omfatter åpen ild, men som indirekte kan forårsake antennelse, kan inntil videre gjennomføres dersom det etter en særskilt og nøye risikovurdering er funnet fullt forsvarlig. Dersom slik gjennomføring iverksettes, skal det treffes nødvendige skobrannforebyggende tiltak. Beredskapsmessige tiltak for å håndtere tilløp skal være etablert ved slik gjennomføring. Er du det minste i tvil om aktiviteten eller arbeidet er trygt å gjennomføre, skal du la det være.

Andre former for aktiviteter og arbeid kan være, men er ikke begrenset til:

  • Kantslått.
  • Motorisert aktivitet i skogbruket.
  • Bruk av skytebaner.

Fra og med fredag 1. juni 2018 ble det innført restriksjoner for hagevanning for kommunale abonnenter.
For å sikre nok drikkevann til alle abonnenter og ha nok trykk til slukkevann ved en eventuell brann er det nødvendig å innføre restriksjoner på bruk av drikkevann. Årsaken til dette er høyt forbruk av vann til hagevanning.

Artikkeltags